Uničeno mesto Talent v Oregonu. Foto: AP
Uničeno mesto Talent v Oregonu. Foto: AP

V požarih, ki so zajeli zahod ZDA, je umrlo najmanj 15 ljudi, uničene so mnoge soseske. Stanje je tako resno, da gasilci ne morejo pomagati vsem in se morajo odločati, kje se je z ognjenimi zublji sploh vredno spopasti, piše Guardian. Okoli sto velikih požarov v naravi divja v dvanajstih zveznih državah, s katerimi se bojuje skoraj 20.000 gasilcev.

Vročina in veter

V Oregonu se spopadajo z okoli 30 požari, ki so uničili celotna naselja. Gre za najhujše požare v zadnjih tridesetih letih. Vsaj enega preiskujejo, če ni šlo morda za požig. V četrtek so iz ženskega zapora v Wilsonvillu južno od Portlanda evakuirali 1300 ljudi, oblasti pa se bojijo, da lahko ogenj pride tudi do Portlanda. V osrednjem delu zvezne države so ljudi reševali na varno preko gora, jugovzhodno od Portlanda pa se združujeta dva velika požara, ki lahko ogrozita mesto s 650.000 prebivalci, v katerem že od marca potekajo protesti proti policijskemu nasilju. Razmere se še ne bodo hitro umirile, saj je tudi v naslednjih dneh napovedano vroče in vetrovno vreme.

Zadimljeni Los Angeles. Foto: Reuters
Zadimljeni Los Angeles. Foto: Reuters

Guvernerka Oregona Kate Brown je povedala, da je v dveh dneh zgorelo 3642 kvadratnih kilometrov površin. To je dvakrat več, kot jih po navadi zgori v celotnem letu. "Še nikoli nismo v Oregonu doživeli tako nenadzorovanega širjenja ognja," je dodala. Koliko življenj so zahtevali ognjeni zublji, še ni znano, do zdaj so potrjene tri žrtve.

Predsednik države Donald Trump je v Oregonu razglasil izredno stanje, s tem pa sprostil tudi zvezno pomoč.

V Kaliforniji letos šest največjih požarov v zgodovini

V Kaliforniji so požari letos uničili že skoraj milijon in pol hektarjev površin. Zgolj požar North Complex severno od Sacramenta je uničil 12.545 kvadratnih kilometrov površin in najmanj 2000 objektov. Umrlo je najmanj deset ljudi. V četrtek je bil izdan ukaz za evakuacijo 64.000 ljudi, večinoma iz okrožja Butte severno od Sacramenta. V državi, ki je zavita v dim, so letos našteli šest največjih požarov v zgodovini. Z ognjem se bojuje 14.000 gasilcev.

Gasijo tudi drugje

V državi Washington je v enem tednu zgorelo 2426 kvadratnih kilometrov površin. Umrl je leto dni star otrok, ki ga je ogenj skupaj s starši v sredo zajel med begom na varno. Starša sta preživela, vendar sta v kritičnem stanju. Guverner države Jay Inslee si je v četrtek ogledal ostanke naselja Malden z 209 prebivalci, ki je popolnoma uničeno.

Gori tudi v zvezni državi Wyoming, kjer požar, ki je uničil 13 kvadratnih kilometrov površin, ogroža nacionalni park Yellowstone. Požar Lone Star je izbruhnil 22. avgusta.

Zahodni del ZDA v plamenih