Gmotna škoda je velika, promet se je popolnoma ustavil. Foto: Reuters
Gmotna škoda je velika, promet se je popolnoma ustavil. Foto: Reuters

440.000 domov na japonskem otoku Kjušu je ostalo brez električnega toka, območje je zapustilo 1,8 milijona ljudi. Po navedbah japonskih medijev se je poškodovalo več kot 50 ljudi, štirje so se hudo porezali, ko je veter razbil okna evakuacijskega središča. V južnem delu otoka pogrešajo štiri ljudi, umrla sta dva poškodovana.

Tajfun se je nato pomaknil nad Južno Korejo. V dveh tednih je to že tretji tajfun na tem območju, poroča Deutsche Welle. Južni Korejci so se že ob prvih opozorilih o nevarnosti zatekli v evakuacijska središča. Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, so nekateri centri omejili število ljudi, ki so zato napolnili hotele. "Pohiteti sem moral, saj so mi povedali, da lahko evakuacijsko središče sprejme le še deset ljudi," je za Guardian razložil 67-letni domačin in dodal: "Upam, da je z mojo hišo vse v redu."

Sunki vetra z močnim deževjem so na Japonskem dosegli hitrost 200 kilometrov na uro, v Južni Koreji pa so se nekoliko umirili. Kljub temu so nevihte sprožile več zemeljskih plazov. Letalske družbe so odpovedale na stotine poletov, na tisoče gospodinjstev je ostalo brez električnega toka.

Pred dnevi je Južno Korejo prizadel tudi tajfun Majsak. Že takrat je brez elektrike ostalo na tisoče ljudi, dva sta zaradi poškodb umrla.

Tajfun grozi tudi Severni Koreji

Krajevni vremenoslovci napovedujejo, da se bo Haišen premaknil nad vzhodno obalo Korejskega polotoka, ponoči pa naj bi dosegel pristaniško mesto Čongdžin v Severni Koreji. Tam se domačini bojijo, da bo prizadel kmetijska zemljišča, ki so ključna za severnokorejsko oskrbo s hrano.

Voditelj Kim Džong Un je čez konec tedna obiskal kraje, ki jih je najbolj prizadel zadnji tajfun Majsak, in članom partije odredil, naj pomagajo prizadetim.