ZDA ne podpirajo mednarodnega okoljevarstvenega spotrazuma. Foto: RTV SLO
ZDA ne podpirajo mednarodnega okoljevarstvenega spotrazuma. Foto: RTV SLO

Ameriški predsednik George Bush je leta 2001 razveljavil podpis Billa Clintona, saj naj sporazum ne bi bil pošten in naj bi ogrožal ameriško gospodarstvo. Bela hiša vztraja, da je znanost še vedno precej nejasna glede segrevanja ozračja.

ZDA še povečale izpuste
Kjotski protokol države podpisnice zavezuje, da v obdobju 2008-2012 zmanjšajo izpuste toplogrednih plinov za 5,2 odstotka, glede na raven iz leta 1990. ZDA v ozračje izpustijo četrtino vseh toplogredih plinov na svetu, med letoma 1990 do 2003 pa so v ozračje izpustile 13,3 odstotka več plinov, medtem ko je EU v istem obdobju izpuste zmanjšal za 1,4 odstotka.

ZDA so članice Okvirne konvencije ZN-a o podnebnih spremembah - poleg skoraj 190 držav -, zavračajo pa kjotski protokol, h kateremu je doslej pristopilo 162 držav, ratificiralo pa ga je okoli 140.

Resen problem
Znanstveniki in aktivisti opozarjajo, da je segrevanje ozračja resen problem, ki povzroča rast morske gladine, taljenje ledu na Arktiki, in segrevanje morja, ki povzroča ekstremne vremenske razmere, kot je bila letošnja rekordna orkanska sezona v Atlantskem oceanu.