Predsedniki so se ob dnevu evropskih parkov zadržali na neuradnem pogovoru v Porabju. Foto: BoBo
Predsedniki so se ob dnevu evropskih parkov zadržali na neuradnem pogovoru v Porabju. Foto: BoBo
Predsedniki ob dnevu evropskih parkov.
V trideželnem parku živi 105.000 prebivalcev. Foto: BoBo

Borut Pahor, Heinz Fischer in Janos Ader so z obiskom tridržavnega parka podprli predstavnike Krajinskega parka Goričko, Naravnega parka Raab (Raba) in Narodnega parka Örseg (Stražna krajina) pri varovanju narave in skupnih projektih v novi evropski finančni perspektivi.

Predsednik Pahor je dejal, da so vsi trije predsedniki privrženi trajnostnemu razvoju in da ne verjamejo, da je mogoče na tem koščku planeta razvijati naše narode in države, ne da bi pri tem pazili na naravo, katere sestavni del smo.

Nekoč bodeča žica, danes odprte poti
Madžarski predsednik Janos Ader je spomnil, da je bil dostop do te najbolj zahodne točke Madžarske po drugi svetovni vojni zaradi bodeče žice prepovedan, danes pa nas po poteh treh držav vodijo zemljevidi. Tudi on ustanovitev tridržavnega parka vidi kot uspeh z vidika sodelovanja in uspešnih razpisov Evropske unije ter skupnega razmišljanja, pri tem pa opozoril, da sta ljubezen do narave in njeno spoštovanje pomembna za vse.

Srečanje je po besedah predsednika Avstrije Heinza Fischerja priznanje tej ideji sodelovanja in dokaz, da je sodelovanje lahko nezapleteno in da lahko dobro sobivamo. Razveselil se je, da so na srečanju v ospredje postavili prav parke, ker je tudi sam ljubitelj narave, da je ideja o skupnem parku tako zaživela in da bi morala po vsej Evropi.

Predsedniki so do Tromejnika prišli vsak iz svoje države peš. Zatem so si ogledali slovensko vzorčno kmetijo na Gornjem Seniku v Porabju na Madžarskem, kjer sta jih pričakala tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Tridržavni park živi in se razvija
Na območju trideželnega parka je 105.000 prebivalcev. Po besedah predstavnikov Krajinskega parka Goričko je vznik prebivalstva sprožil program čezmejnega sodelovanja leta 1995, podpisan na Dunaju, zato da bi podprli razvoj, obdržali prebivalstvo in začeli na sonaravni način oblikovati možnosti za življenje ter da bi ljudje sprejeli to kot svojo priložnost.

Po besedah direktorja parka Örseg Tiborja Markovicsa trije parki uspešno sodelujejo pri tekmovanjih učencev, taborjenjih, ohranjanju travniških sadovnjakov in ekosistema ter tudi na kulturnem področju, dan evropskih parkov pa so danes tretjič proslavili skupaj.