Eden izmed plazov, ki so nastali v nedavnem neurju v Sloveniji. Foto: BoBo
Eden izmed plazov, ki so nastali v nedavnem neurju v Sloveniji. Foto: BoBo

Skupno je bila škoda zaradi obilnega deževja s poplavami in plazovi od 14. do 23. maja zaznana v 88 občinah, predvsem v vzhodnem delu države.

V Mariboru so meteorne vode in narasli potoki poškodovali več cest, sprožilo se je več zemeljskih plazov.

Med najbolj prizadetimi območji je občina Šentilj, kjer zbirajo vloge do 23. junija. Obrazci so objavljeni na spletni strani občine Šentilj, mogoče pa jih je dobiti tudi na sedežu občine.

V tej občini so našteli več kot 120 zemeljskih plazov ob cestah in objektih, od tega približno 80 večjega obsega, ter še približno 300 plazov na kmetijskih zemljiščih. Župan Štefan Žvab je celotno škodo v njihovi občini prejšnji teden ocenil na približno sedem milijonov evrov.

Vloge lahko oškodovanci oddajo do 23. junija tudi v občini Cirkulane. Občane na spletni strani občine pozivajo, naj k vlogi dodajo fotografije, iz katerih bo razvidna nastala škoda.

Sorodna novica Krka in Kolpa še naraščata, v Šentilj na pomoč prihaja tudi vojska

V Dupleku ogroženi dve hiši

Posledice nedavnih plazov še vedno čutijo tudi v občini Duplek, je poročal novinar Radia Maribor Branko Zavrnik. Plazovi posebej ogrožajo hiši v naseljih Zgornja Korena in Ciglence. Stanovalka prve je našla začasno bivališče, prebivalcem druge to ni uspelo, pravi župan občine Duplek Mitja Horvat: "V neposredni bližini hiše smo zagotovili s pomočjo civilne zaščite bivalni zabojnik in tako začasno sanirali situacijo."

Sanacije si bodo oškodovanci težko privoščili. Tudi sicer obseg škod v celotni občini še ni znan, pravi sogovornik: "Gre samo za nestrokovne in pavšalne ocene, da gre za velike škode. Ker gre za zahtevne terene, je tudi projektiranje sanacije oteženo."

Zato upajo, da bo pomoč, ki jo je obljubila država, prišla v čim večjem obsegu, pravi dupleški župan: "Zavedamo se, da je te škode povsod po državi ogromno in bomo težko vsak plaz s pomočjo države sanirali, tako da računamo, da bomo lahko uveljavljali vsaj najpomembnejše, tiste tri ali štiri prioritetne plazove. Bomo pa videli na koncu, ko bo prišlo do popisa in ocene škode in ko bomo imeli več informacij od države, koliko denarja je na voljo."

Iz oddaje Tednik: Pomoč po ujmi