Ekologi brez meja želijo s pomočjo organizacij kot posameznikov zbrati več kot 500 ton starega papirja. Foto: MMC RTV SLO/GC
Ekologi brez meja želijo s pomočjo organizacij kot posameznikov zbrati več kot 500 ton starega papirja. Foto: MMC RTV SLO/GC

Po podatkih Dinosa vrednost starega papirja niha med 60 in 80 evri za tono.

Projekt Star papir za novo upanje, ki ga organizirajo okoljski aktivisti Ekologi brez meja v sodelovanju z Dinosom, bo med 17. marcem in 30. aprilom že tretjič potekal po vsej po Sloveniji.

Tokratni cilj projekta je po besedah organizatorjev akcije aktivirati celotno Slovenijo in postaviti rekord v količini zbranega starega papirja, kar bi bila količina tudi do 1000 ton.

"Denar od papirja bomo razdelili, tako, da bo šel del kot vedno v dobrodelne namene. 40 odstotkov zbranih sredstev bomo namenili predlogu, ki ga izbiramo na natečaju, 50 odstotkov bomo vrnili vsem prijavljenim vzgojno-izobraževalnim ustanovam, ki bodo zbirale star papir, 10 odstotkov pa bo namenjenih akcijam našega društva," je povedala predstavnica Ekologov brez meja Urša Dolinšek.

Predlog za dodelitev dela sredstev, in sicer za pomoč pri odpravljanju škode letošnje velike naravne nesreče, ki je februarja zajela vso Slovenijo, bodo zbirali preko spletne strani akcije.

Predloge bodo zbirali med 13. in 31. marcem 2014. Posamezniki in ustanove lahko preko spletnega obrazca oddate ideje, komu naj se namenijo sredstva od zbranega papirja.

Papirnati dan v BTC-ju
Zmagovalec med finalisti bo izbran z javnim glasovanjem, ki bo potekalo od 4. do 12. aprila 2014 preko spletne strani projekta, in bo javno objavljen na osrednjem dogodku projekta. To bo t. i. papirnati dan, ki se bo 12. aprila odvijal v ljubljanskem BTC Cityju na parkirišču med Dvorano A, Lidlom in Kristalno palačo.

Na dogodku bodo na temo ustvarjanja iz starega papirja potekale različne delavnice za vse starostne skupine, s pomočjo industrijskega oblikovalca Andraža Tarmana pa se bo izdelovalo nekaj velikega - iz papirja.

Na ta dan bodo imele vse poslovalnice podjetja Dinos po celi državi dan odprtih vrat za dostavo starega papirja za vse tiste, ki papirja med celotno akcijo na druge lokacije iz različnih razlogov ne bodo mogli dostaviti.

Po podatkih Dinosa vrednost starega papirja niha med 60 in 80 evri za tono.