Akcija Očistimo Slovenijo naj bi letos potekala zadnjič. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Akcija Očistimo Slovenijo naj bi letos potekala zadnjič. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Pred akcijo Očistimo Slovenijo

Polonca Štritof iz društva Ekologi brez meja je na novinarski konferenci uvodoma povedala, da je cilj akcije Očistimo Slovenije 2012 združiti v enem dnevu 250 tisoč prostovoljcev in tisoč različnih organizacij, ki bodo pobrali eno vrečo odpadkov za vsakega prebivalca Slovenije.

Štiri občine v akciji ne bodo sodelovale
Urša Zgojznik
je pojasnila, da je pri celotnem projektu ključna izvedba akcije na lokalni ravni. V vsaki občini so tako imenovali koordinatorje, ki so povezani v regijsko koordinacijo. Ob tem je dodala, da akcija ni novost, saj so množična čiščenja močna tradicija, ki jo izvajajo različne organizacije. Namen projekta Očistimo Slovenijo pa je, kot pravi, višji od tega, in sicer je ključno povezovanje ljudi z enim skupnim cilje - pokazati, da nam je mar za okolje.

Akciji so se po njenih besedah pridružile vse občine, razen štirih (Dornava, Šmartno ob Paki, Šmartno pri Litiji in Žirovnica), ki kot razlog navajajo, da želijo čistilno akcijo izpeljati na svoj način. Zgojznikova je prepričana, da te občine ne prepoznavajo višjega cilja projekta - povezovanje. Omenjene občine tudi navajajo, da nimajo divjih odlagalič, vendar, tako ugotavlja Zgojznikova, registri kažejo drugačno sliko.

Pozvala je še, da naj se akcija ne izkorišča za zbiranje kosovnih odpadkov in za čiščenje podstrešij in kleti, ter opozorila na dosledno ločevanje odpadkov.

Za akcijo prijavljenih 122 tisoč prostovoljcev
Jaka Kranjc
je zatrdil, da se je zdaj za akcijo prijavilo 122 tisoč prostovoljcev, pričakujejo pa, da se bo dogodka udeležilo še veliko neprijavljenih ljudi. V registru imajo, kot pravi, 15 tisoč odlagališč, vendar bodo čistili le del teh, saj čiščenja gradbenih in nevarnih odpadkov ne bo. Prostovoljce je ob tem pozval, naj se ne dotikajo eksplozivnih sredtev in različnih sodov in embalaž, katerih vsebine ne poznajo. Prav tako je opozoril, da vsi v akciji sodelujejo na lastno odgovornost, zato naj ravnajo po pameti.

"Akcija ni samo čiščenje. Če bi bila samo čiščenje, se tega ne bi več šli," je poudarila Petra Matos in pojasnila, da to počnejo v upanju, da se bo nekaj dolgoročno premaknilo, da bo prišlo do spremembe kolektivne zavesti in da bo postalo odvažanje odpadkov v naravo nesprejemljivo.

Pazite tudi na svoje premoženje
Alojz Sladič
iz Generalne policijske uprave je vse prostovoljce, ki bodo sodelovali v akciji, pozval, naj svoja vozila parkirajo tako, da ne bodo ovirala prometa, ki bo na dan dogodka gotovo povečan. Pojasnil je, da bodo policisti na terenu in da naj sodelujoči, če bo morebiti prišlo do kršitev javnega reda in miru, pokličejo na številko 113.

Tudi on je opozoril na neeksplodirana sredtva, s katerimi prostovoljci ne smejo ravnati. Poudaril je še, da naj ljudje poskrbijo tudi za svoje premoženje, ko bodo zapustili svoj dom.

Pred akcijo Očistimo Slovenijo