Kmalu bodo temperature primernejše letnemu času. Foto: EPA
Kmalu bodo temperature primernejše letnemu času. Foto: EPA

Po besedah Gregorja Vertačnika z Arsa je bil september temperaturno čisto običajen kot zadnjih 20 ali 30 let. "Oktober pa je bil do zdaj res izstopajoč po izjemno visokih povprečnih temperaturah za ta letni čas. Običajno bi bile v prvi polovici meseca temperature v nižinah okoli 11 ali 12 °C. Letos pa je bilo okoli od tri do štiri stopinje topleje," je dejal.

.
V osrednji Sloveniji so bili najtoplejši dnevi okrog 10. oktobra, v gorah pa je bilo najtopleje v zadnjih treh dneh, ko se je na Kredarici ogrelo do 12 °C. A te temperature še zdaleč niso podrle rekordov. Po Vertačnikovih besedah so bile v letnem času v preteklih letih lahko tudi precej višje temperature. Živo srebro je kakšno popoldne v zadnjih desetletjih doseglo tudi 28 stopinj Celzija. V sredini oktobra je bila najvišja temperatura doslej izmerjena v Beli krajini, izmerili so malo manj kot 30 °C.

Tudi jutri bo še zelo toplo za ta letni čas, od srede naprej pa bodo temperature primernejše letnemu času, saj se bo močno ohladilo, je dejal Vertačnik. Prihodnji teden pa se bo morda ponovno nekoliko segrelo. Za zdaj je še nepredvidljiva tudi nedelja. Tako bodo tekači, ki se bodo udeležili Ljubljanskega maratona, morali še malo počakati, da bodo izvedeli, ali bo sončno ali oblačno.