Reka Hudinja ob Uniorju. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Reka Hudinja ob Uniorju. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot so sporočili z inšpektorata, je družba Unior upravljavec naprave, ki lahko povzroči onesnaževanje okolja večjega obsega in ima pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje te naprave.

Ob tem so zapisali, da je 26. oktobra prišlo do izrednega dogodka, in sicer do nenadzorovanih emisij snovi v zrak iz naprave za površinsko obdelavo kovin z uporabo elektrolitskih ali kemičnih postopkov. To se je zgodilo zaradi nepravilnega delovanja naprave za čiščenje odpadnih plinov iz postopka kromiranja izdelkov.

V omenjeno napravo gredo odpadni plini iz galvanske linije za kromiranje izdelkov, ki vsebujejo kapljice vodne raztopine kromove kisline, ki jo uporabljajo kot elektrolit pri procesu kromiranja izdelkov. Čistilna naprava kapljice vodne raztopine kromove kisline zadrži in vrača nazaj v proces, očiščene odpadne pline pa odvajajo v okolje.

Na točki izpusta iz čistilne naprave mora upravljavec v skladu z zahtevami okoljevarstvenega dovoljenja izvajati obratovalni monitoring emisij snovi v zrak.

Na že omenjenega 26. oktobra se zaradi nepravilnega delovanja naprave iz odpadnih plinov niso izločile vse kapljice kromove kisline, pač pa so skupaj z odpadnimi plini ušle v okolje skozi izpust.

Sorodna novica Arso začel preiskavo morebitne okoljske škode po izpustu v Uniorju

Iz podjetja so o izrednem dogodku obvestili pristojnega inšpektorja za okolje, ki je ob pregledu ugotovil, da je upravljavec naprave na podlagi obvestil zaposlenih o kapljicah na bližnjih avtomobilih takoj izvedel vse ukrepe, zahtevane v okoljevarstvenem dovoljenju. Ustavil je proizvodno linijo in o dogodku obvestil okoljskega inšpektorja, ni pa obvestil centra za obveščanje in ministrstva za okolje in prostor.

Izidi meritev še niso na voljo

Po ukrepih, s katerimi so v podjetju zagotovili pravilno delovanje naprave, so 7. novembra proizvodno linijo znova zagnali, istega dne pa so predstavniki pooblaščene družbe Talum inštitut izvedli meritve emisij snovi v zrak in onesnaženosti tal na lokaciji naprave ter v njeni okolici.

Predstavniki kidričevskega podjetja so 17. novembra na napravi izvedli prve meritve emisije snovi v zrak in še enkrat meritve onesnaženosti tal z dodatnimi merilnimi mesti, poročila o rezultatih navedenih meritev pa za zdaj še niso na voljo, so še pojasnili na inšpektoratu.

Podjetje o dogodku molčalo dobra dva tedna

Sorodna novica Iz Uniorja ušla manjša koncentracija kromovega trioksida, obveščen le okoljski inšpektorat

Ob tem so še dodali, da bo podjetje zaradi zagotovitve večje varnosti procesa, ki bi še dodatno preprečevala ponovitev tovrstnega dogodka, izvedlo dodatne varnostne ukrepe, med drugim omejitev maksimalnega pretoka zraka.

Čeprav so preliminarne meritve s 7. novembra po zagotovilih vodstva Uniorja pokazale, da izpusti niso povzročili okoljskih težav in da je bila večina meritev pod opozorilno vrednostjo, pa bo najverjetneje ostala neznanka, kakšne so bile koncentracije na dan dogodka, o katerem so v podjetju molčali dobra dva tedna in obvestili le inšpektorat.

Ker se ta ob omenjenem obvestilu sploh ni seznanil z dejstvi na terenu, so na okoljskem ministrstvu v petek napovedali, da bodo sprožili postopek notranjega nadzora, da ugotovijo okoliščine očitno nepravočasnega ukrepanja okoljskega inšpektorata, saj je po njihovem mnenju to nedopustno.

Vodstvo zreškega podjetja se je v četrtek opravičilo, ker se na dogodke ni primerno odzvalo in o tem ni obveščalo niti javnosti niti občine. Prav tako ne bližnje osnovne šole. Po poročanju portala N1 nadzorniki Uniorja ohranjajo zaupanje v delo uprave.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je večinski lastnik podjetja, pa so za STA pojasnili, da so za poslovanje družb odgovorna poslovodstva, za nadzor nad poslovanjem pa nadzorni sveti posameznih družb. Nadzorniki morajo po njihovem mnenju delovati tudi proaktivno in po potrebi zahtevati dodatne informacije in poročila.