K onesnaževanju zraka veliko prispevajo stara kurišča na drva. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
K onesnaževanju zraka veliko prispevajo stara kurišča na drva. Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Agencija za okolje (Arso) opozarja, da se v dneh brez vetra in s temperaturnim obratom kakovost zraka zaradi izpustov intenzivno slabša. Zaveznika pri izboljšanju kakovosti sta sicer veter in močnejše padavine, a skrbi za boljši zrak ne moremo prepustiti zgolj njima, so poudarili na agenciji.

Sorodna novica 12 načinov, kako privarčevati pri ogrevanju

V luči tega so opozorili na uporabo primernih materialov za goriva in na ustrezno oskrbo samih kurilnih naprav. Kot so spomnili, v kurilne naprave ne sodijo star papir in karton, vlažen in kemijsko obdelan les (iverka, barvan in lakiran les), plastika, embalaža, krpe in drugi odpadki.

V primerih, ko je to izvedljivo, državljanom svetujejo tudi zamenjavo neučinkovitih kurilnih naprav ali priklop na daljinsko ogrevanje. Ob tem poudarjajo tudi pomembnost zmanjšanja toplotnih izgub v stavbah.

Za zmanjšanje toplotnih izgub v stavbah

Sorodna novica Nekateri trendi kazalcev okolja, ki prikazujejo stanje podnebja v Sloveniji, so nezadostni

K izboljšani kakovosti lahko prispevamo tudi z izogibanjem kurjenju na prostem in s tem, da se ne "kratkočasimo z ognjemeti", so še navedli in med ukrepi poudarili tudi zmanjšano uporabo gnojil, s čimer poskrbimo za znižanje izpustov amoniaka, ter uporabo ustreznejših načinov mobilnosti, kot so hoja, javni ali skupni prevoz, uporaba kolesa, skiroja, rolerjev ali rolke.

Kakovosti zraka so posebno pozornosti namenili tudi v Poročilu o okolju v Sloveniji 2022. Kot je septembra po obravnavi poročila na pristojnem odboru DZ-ja povedal državni sekretar na okoljskem ministrstvu Uroš Vajgl, je stanje okolja v državi generalno gledano zadovoljivo, zmanjšali so se izpusti onesnaževal v zrak, vodo in tla. Najbolj skrb vzbujajoči pa so trendi kazalcev, ki prikazujejo stanje podnebja.