Kmetje so z razsodbo zadovoljni, čeprav so morali nanjo čakati več kot dve desetletji. Foto: BoBo
Kmetje so z razsodbo zadovoljni, čeprav so morali nanjo čakati več kot dve desetletji. Foto: BoBo
Zasavski kmetje bodo dobili odškodnino

Leta 1995 je 26 kmetov vložilo tožbo zaradi škode na kmetijskih pridelkih, površinah in živalih proti štirim onesnaževalcem in zahtevalo 775.000 evrov odškodnine. Zaradi smrti in dedovanja je danes teh kmetov 41, onesnaževalci pa jim bodo morali skupno izplačati dva milijona evrov.

"Več kot 20 let so se šle tovarne na naših plečih igrice, koliko odstotkov je katera kriva, hkrati pa so skrivali podatke. No, s to razsodbo pa se je zdaj pokazalo, da se lahko v enem mesecu zmenijo vse," je povedal eden izmed tožnikov Uroš Macerl.

Iz Steklarne Hrastnik so za STA sicer sporočili, da so si vseskozi prizadevali za rešitev spornega vprašanja. Sodni izvedenci so po njihovih navedbah med več kot dve desetletji trajajočim postopkom izdelali več strokovnih mnenj in si teren večkrat ogledali. Krivdni delež steklarne so ocenili med 2,6 do 33 odstotkov, vendar pa se je sodišče odločilo za solidarno odgovornost, saj naj ne bi moglo določiti deleža odgovornosti.

Holding Slovenske elektrarne kot lastnik Termoelektrarne Trbovlje v likvidaciji bo moral tako plačati 1,2 milijona evrov, 770.000 evrov bo morala odšteti Steklarna Hrastnik in 30.000 evrov Tovarna kemičnih izdelkov, kar skupaj znese dva milijona evrov. Lafarge pa naj bi že pred pravnomočnostjo sodbe kmetom plačal 270.000 evrov.

Zasavski kmetje bodo dobili odškodnino