Planet je tudi njihov. Foto: epa
Planet je tudi njihov. Foto: epa

Začeti se moramo zavedati, da si naš planet delimo, ne pripada samo nam, tudi živali so Zemljani.

Diana Vlahinič

Ob svetovnem dnevu živali smo v MMC-jevi klepetalnici gostili Diano Vlahinič. Domače živali so za mnoge kot življenjski sopotniki, nekateri pa za njih skrbijo vse prej kot vzorno; prav v takih primerih nastopijo društva za zaščito živali.


"Vsak, ki se odloči za žival, se mora zavedati, da s tem prevzema veliko odgovornost in se mora predhodno pozanimati o vseh njenih potrebah in ali jim le-te lahko omogoči. Veliko ljudi ima žival iz napačnih razlogov. Vsekakor psi, ki celo življenje preživijo na verigah, niso zadovoljni, še manj srečni. Koliko se ljudje zavedajo svojega škodovanja živalim, je odvisno od vsakega posameznika. Različna je tudi škoda, ki je povzročene živalim. Vsekakor velja, da je vsak državljan RS dolžan prijaviti neprimerno ravnanje z živaljo pristojnim inštitucijam," je zapisala Vlahiničeva.
Če vidite izgubljeno žival, pokličite zavetišče, s katerim ima vaša občina sklenjeno pogodbo. Če ne veste, katero je pristojno zavetišče v vaši občini, lahko informacijo preverite na centru za obveščanje (112).

"Živali so izredno inteligentna in čuteča bitja, ki poznajo strah, veselje, žalost, čutijo bolečino in trpljenje. Začeti se moramo zavedati tega. Kazni, ki veljajo zdaj, so prenizke, poznamo veliko primerov mučenja živali, kjer so kršitelji dobili zelo mile kazni, če jim je bila krivda sploh dokazana. Čas je, da se zakon poostri in da začnemo obravnavati živali takšne, kot so, torej kot inteligentna, čuteča bitja."
Prostovoljcev seveda nikoli ni dovolj. Dobrodošli so vedno: "Zelo dobrodošli vsi, ki bi radi pomagali, da se včlanite v Društvo za zaščito živali Ljubljana (www.dzzz.si). Če niste iz Ljubljane in okolice, pa sem prepričana da bodo vaša lokalna društva zelo vesela nove prostovoljne pomoči, saj se čisto vsa društva soočamo z enakim problemom - pomanjkanjem resnih prostovoljcev."

Začeti se moramo zavedati, da si naš planet delimo, ne pripada samo nam, tudi živali so Zemljani.

Diana Vlahinič