Nasipe so utrjevali tam, kjer je to mogoče in smiselno, je povedal predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič in dodal, da bo v nedeljo na terenu okoli 110 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Nasipe so utrjevali tam, kjer je to mogoče in smiselno, je povedal predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič in dodal, da bo v nedeljo na terenu okoli 110 ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Poplavlanje reke Unice na Planinskem polju
Na dvig vodostaja ne vpliva le deževje, ampak tudi obilica vode, ki se na Planinsko polje steka iz Cerkniškega jezera. Foto: BoBo
Poplave
Voda še vedno narašča. Foto: MMC RTV SLO
V Planini že okoli 30 stavb pod vodo
Voda na Planinskem polju nezadržno narašča

Nasipe so utrjevali tam, kjer je to mogoče in smiselno, je povedal predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič in dodal, da bo v nedeljo na terenu okoli 110 ljudi. Do zdaj so za zaščito porabili že 12 tisoč protipoplavnih vreč, napolnjenih z okoli 400 kubičnimi metri peska.

Prvič bo nad razmerami bedela nočna straža
Čeprav do zdaj na Planinskem polju niso izvajali nočnih straž, sta ponoči prvič stražili gasilski društvi Rakek in Ivanje selo. Za takšen ukrep so se odločili, ker je na terenu kar nekaj potopnih črpalk, ki delujejo 24 ur na dan.

Velike količine vode na Planinskem polju se ne bodo umaknile še vsaj do začetka maja, gladina pa se bo dvignila še za kakšen meter. Trenutno je voda ponekod globoka že 18 metrov.

Po napovedih vremenoslovcev naj bi dež do jutri ponehal, a bo sredi prihodnjega tedna začelo ponovno deževati, vodna gladina pa se bo dvignila še za kakšen meter, je za Prvi dnevnik poročala Sabina Francek. Trenutno je samo na Planinskem polju okoli 75 milijonov kubičnih metrov vode.

V Planino je danes sicer prišlo na pomoč še 50 gasilcev iz Kopra, ki so skupaj s 50 vojaki napolnili okoli 6.500 vreč, okoli 2.000 jih polnijo, naročili pa so jih še 4.000. Trenutno je zalitih že 24 objektov, okoli 10 pa jih ima težave z vodo. Potencialno ogroženih jih je dodatnih 20, ki jih bo voda najverjetneje zalila, če se bo uresničil najbolj črn vremenski scenarij.
Elektropodjetja prebivalce ob tem tudi opozarjajo, naj bodo previdni s protipotopnimi črpalkami in naj preverijo napeljave, v Planini pa je zaradi kraj tudi že poostren policijski nadzor na cesti in na vodi.
Dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje Igor Strojan je napovedal, da se bo gladina vode na Planinskem polju, kjer voda močno ogroža številne hiše v Planini in vasi Laze, v soboto dvignila še za od 10 do 30 centimetrov.

Gladino dviguje tudi Cerkniško jezero
Na dvig vodostaja ne vpliva le deževje, ampak tudi obilica vode, ki se na Planinsko polje steka iz Cerkniškega jezera, je že v petek pojasnil Marko Simšič. V soboto se je gladina Cerkniškega jezera dvignila za šest centimetrov, voda v Rakovem Škocjanu pa je v zadnjih 24 urah narasla za 20 centimetrov.

Čeprav so gasilci, domačini in vojaki v vasi Planina (tam je tudi 50 predstavnikov Slovenske vojske) okoli ogroženih hiš postavili protipoplavne vreče, pa vode ne morejo več zadržati, je za Televizijo Slovenija poročal Matija Mastnak. Do 24 objektov je dostop mogoč le še s čolnom. Prebivalci sicer že nekaj dni stvari umikajo iz pritličij v višja nadstropja, marsikje so iz hlevov na varno preselili živino.

Krajani branijo svoje domove
Vse dejavnosti gasilcev in vojakov so zdaj usmerjene predvsem v reševanje ljudi in njihovega premoženja. A nekateri domačini so trdno odločeni, da bodo svoje imetje poskusili obvarovati pred vodo. "Jezove smo postavili samoiniciativno, tri, štiri komade, in s tem smo ubranili našo hišo. Branimo tudi sosedovi dve hiši," je dejal krajan Sveto Milavec. "Tukaj okrog poglejte, koliko je črpalk. Niti ene črpalke nismo dobili, vse smo si sami priskrbeli," je dodal.

Čeprav razumejo stisko krajanov, pa so v štabu civilne zaščite povedali, da so očitki vojski in gasilcem, da ne postavljajo višjih nasipov, neupravičeni. "Če bo ta voda še narasla, obstaja verjetnost, da se lahko ti nasipi prevrnejo oziroma se podrejo. To pomeni še dodatno ogrožanje ljudi," je pojasnil Bajec.

Ljubljanica medtem počasi upada, tudi Krka se bo danes ustalila, poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki pa se bodo še nekaj časa ohranile, napovedujejo na agenciji za okolje.

V Planini že okoli 30 stavb pod vodo
Voda na Planinskem polju nezadržno narašča