Sneg za božič je očitno postal bolj stvar predstav iz preteklosti kot dejanskega stanja. Foto: BoBo
Sneg za božič je očitno postal bolj stvar predstav iz preteklosti kot dejanskega stanja. Foto: BoBo
Zima se je zamaknila za mesec dni, namesto snega decembra večinoma dež in visoke temperature. Foto: BoBo


Božič običajno povezujemo z debelo snežno odejo, mrazom in rahlim naletavanjem snega. Vendar smo bili v Sloveniji zadnjemu belemu božiču, ko je sneg prekrival večino države, priča leta 2001 in leta 2007.

Letošnji pa bo podobno kot mnogi v zadnjih letih zopet zelen, tokrat celo po hribih, ugotavljajo na agenciji za okolje (Arso). In čeprav je v našem spominu mogoče zapisano drugače, zeleni božiči niso bili tako nenavadni niti pred desetletji. Tako pregled časovnega traka debeline snežne odeje na 25. december razkrije, da so bila s snegom res izdatna leta 1963, 1969, 1981 in 1994, ko je po večjem delu države ležalo več kot 20 centimetrov snega.

V zadnjih 53 letih pa jih je bilo približno 22 takih, ko je bila država predvsem zelena. Je pa res, da jih je bilo okoli 10 od teh po letu 2000.
V petek prve snežinke
In kako nam kaže v prihodnjih dneh? Jutri bo v zahodnih in deloma v osrednjih krajih pretežno oblačno, ponekod na zahodu bo občasno rahlo rosilo. Drugod bo sprva delno jasno in po nekaterih nižinah bo zjutraj možna megla. Čez dan se bo oblačnost povečala predvsem na severovzhodu. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 4, ponekod v severnih krajih do -5, na zahodu od 5 do 8, najvišje dnevne od 4 do 9, ob morju in v jugovzhodnih krajih do 11 stopinj Celzija.

V noči na petek pa se bo povsod pooblačilo, manjše padavine bodo prehodno zajele večji del Slovenije. Ohladilo se bo. Meja sneženja se bo hitro spuščala, ob koncu padavin lahko ponekod sneži do nižin, a padavin bo malo. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja, ponekod drugod severovzhodni veter. V petek čez dan se bo postopno delno zjasnilo, v nedeljo pa so za zdaj napovedane izdatnejše snežne padavine po vsej državi.