. V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv. Natančne količine vseh v požaru uničenih odpadkov in končnih proizvodov bodo podali po opravljenem ogledu na lokaciji. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
. V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv. Natančne količine vseh v požaru uničenih odpadkov in končnih proizvodov bodo podali po opravljenem ogledu na lokaciji. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Požar Zalog julij2017
Tli le še z manjšega dela deponije. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Požar Zalog julij2017
Nepredvidljiv veter nosi dim v različne smeri. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Požar Zalog
Tako je bilo v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Ekosistemi napovedali sanacijo deponije
Kriminalisti so si ogledali pogorišče v Zalogu pri Straži
Na pogorišče bodo stopili kriminalisti

Zaključka preiskave zaradi zahtevnosti primera časovno ne morejo napovedovati, kriminalisti pa bodo o svojih ugotovitvah seznanjali pristojno tožilstvo. Ogled kraja požara naj bi sicer trajal več dni.

Policija je sicer že na dan požara pričela z aktivnostmi. Zavarovali so kraj požara in omejili gibanje na tem območju. Pri izvajanju nujnih nalog so sodelovali z gasilci, reševalci in štabom civilne zaščite. Urejali so promet v neposredni okolici in omogočali delo drugim interventnim službam, so zapisali novomeški policisti.

Odziv Ekosistemov
Podjetje Ekosistemi se je po četrtkovem požaru v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu odzvalo z dodatnimi pojasnili. Izpostavili so, da imajo vsa potrebna dovoljenja za dejavnost v Zalogu in zavrnili očitke, da so upravljali z nevarnimi odpadki. Napovedali so sanacijo pogorišča in izvedbo vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov.

V obratu, ki "ni deponija ali kot nekateri navajajo smetišče", letno proizvedejo okoli 40.000 ton alternativnih in različnih lesnih goriv, vse poslovanje pa poteka v skladu z veljavnimi predpisi in slovensko zakonodajo s tega področja, so navedli v Ekosistemih. Zavrnili so tudi očitke, da bi družba Ekosistemi na katerikoli lokaciji prevzemala ali na kakršenkoli način poslovala z nevarnimi odpadki.

Sanacija pogorišča
Napovedali so, da se bodo po koncu gašenja in kriminalistične preiskave kot družbeno odgovorno podjetje lotili sanacije pogorišča in izvajanja vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov. V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv. Natančne količine vseh v požaru uničenih odpadkov in končnih proizvodov bodo podali po opravljenem ogledu na lokaciji. So pa po navedbah podjetja skladiščene zaloge zadoščale za štiri- do šesttedensko proizvodnjo goriv.

"Po indicih in izjavah očividcev lahko upravičeno sklepamo, da vzrok požara vendarle ni samovžig skladiščenih materialov, saj naj bi istočasno zagorelo na več mestih hkrati na skrajnem robu zunanje parcele, ki meji z gozdom," so zapisali in dodali, da je takšna pogostost požarov v zadnjem obdobju zelo neobičajna in skrajno sumljiva.

"Obžalujemo, da je prišlo do požara, za nastanek katerega nismo krivi," so še zapisali. Po navedbah družbe so imeli vso predpisano infrastrukturo, da ne bi prišlo do ekološke katastrofe ali onesnaženja podtalnice in zemljin. Kljub prošnji in uradni vlogi pa je bil po navedbah podjetja ustno zavrnjen priključek na javno kanalizacijsko omrežje oz. na čistilno napravo. Družba Ekosistemi je redni odvoz zbranih vod zato organizirala z zunanjim izvajalcem.

NIJZ izdal nova priporočila
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil dodatna priporočila prebivalcem. Prebivalcem odsvetujejo intenzivno gibanje na prostem in uporabo zrelih vrtnin, ki so bile izpostavljene dimu. Otroci naj se ne dotikajo predmetov, ki bi lahko bili onesnaženi. Najmlajše je treba opozarjati in nadzorovati, da si umazanih rok ne dajejo v usta. Nujno je tudi dobro umivanje rok.

Prav tako svetujejo, da pred uporabo solate, paradižnika, bučk, kumar, radiča, blitve, špinače, rukole, peteršilja, zelene in paprike z vrtov prebivalci počakajo na rezultate analiz in objavo nadaljnjih navodil.

Glede vrtnin in sadja, kot so na primer fižol, krompir, korenček, jabolka in slive, prebivalcem svetujejo, da upoštevajo navodila uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Pokošeno travo zavreči
Na NIJZ-ju še svetujejo, da onesnaženo travo na vrtovih in zelenicah prebivalci pokosijo in zavržejo. Zeleni odpadki, kot so pokošena trava, povrtnine in listje, ne sodijo na kompost. Prebivalci naj zbrani kapnici ob prvem dežju po požaru preprečijo vtok meteorne vode s strehe ali druge zbiralne površine v zbiralnik.

Fizične aktivnosti odsvetovane
Odsvetujejo tudi intenzivno gibanje, športne in rekreativne prireditve na prostem na območjih, kjer se še vidi in voha dim iz tleče deponije. Ravno tako naj prebivalci tovrstnih aktivnosti ne izvajajo na prašnih površinah, ki so bile pod vplivom požara.

Odpiranje oken in zračenje prostorov je treba prilagajati smeri vetra, ki širi dim in smrad iz požarišča, še opominjajo na NIJZ-ju.

Naj prah ne zaide v hišo
Po aktivnostih na prostem pred vstopom v domovanje na NIJZ priporočajo stepanje prahu z obleke in čiščenje ali menjavo obutve, da bi čim manj prahu in zemlje zanesli v bivalne prostore. Pred vstopom v bivalne prostore je treba z mokro krpo obrisati tudi hišne ljubljenčke in poskrbeti, da se ti ne zadržujejo na onesnaženih območjih, dokler ta niso očiščena.

Svetujejo tudi čiščenje onesnaženih zunanjih površin, ki so bile izpostavljene požaru, posebno pozornost pa je treba nameniti površinam, na katerih se zadržujejo otroci. Mokre krpe oz. papirnate brisače naj prebivalci po čiščenju odložijo v plastične vreče in zavržejo med komunalne odpadke.

Obrata morda ne bo več
Svetniki Občine Straža so si v nedeljo ogledali kraj požara. Po napovedih župana bodo predvidoma v četrtek sklicali izredno sejo, pred tem pa morajo preveriti, kdaj bodo dobili rezultate vseh meritev.

Prve meritve so v petek sicer pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.

Občina tudi še ni bila v stiku z lastnikom podjetja Ekosistemi, ki se je v petek sicer pisno odzvalo, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še niso dali, potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara.

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je zagorelo v četrtek popoldne. Novomeški in okoliški gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, od petka zjutraj pa nadaljujejo gašenje. Več vaščanov so zaradi dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali. Ti so se lahko v petek zvečer vrnili na domove.

Ekosistemi napovedali sanacijo deponije
Kriminalisti so si ogledali pogorišče v Zalogu pri Straži
Na pogorišče bodo stopili kriminalisti