Požar s ptičje perspektive. Foto: Manfred von Richthofen
Požar s ptičje perspektive. Foto: Manfred von Richthofen

V Ekosistemih sta bila dva požara manjšega obsega. Tudi sam sem sodeloval kot operativni gasilec, vendar smo tista dva požara v štirih urah pogasili. So pa ljudje nejevoljni, tudi zaradi stanja v družbi oziroma okolju, sicer pa se je podjetje v zadnjem času začelo urejati.

Dušan Krštinc, župan Straže, za Radio Slovenija
Požar Zalog
Četrtkov požar s ptičje perspektive. Foto: Manfred von Richthofen

Po mojem prepričanju bi morala imeti podjetja v takšnih obratih nujno fizično 24-urno varovanje, saj bi tako veliko hitreje požar odkrili in preprečili.

Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor
Požar
Požar imajo gasilci pod nadzorom. Foto: BoBo
Požar
S požarišča se še vedno vali gost dim, ki pa v nasprotju s četrtkom ni več črn, temveč bel. Foto: BoBo
Je nadzor nad okolju nevarnimi obrati zadosten?
Požar v Zalogu omejen in pod nadzorom
V družbi Ekosistemi več inšpekcijskih nadzorov
Po požaru sledijo prve analize onesnaženja
Požar v Zalogu lokaliziran

Agencija RS za okolje (Arso) je na prizorišče že poslala mobilno enoto, ki bo merila onesnaženje zraka. Gregor Sluga z Arsa je poudaril, da je mobilna enota trenutno ob letališču, kamor je včeraj in tudi danes pihal veter. Rezultati meritev bodo sproti objavljeni na spletnih straneh Arsa.

Prvi rezultati meritev zraka so pokazali nekoliko višje vrednosti delcev PM10 glede na druge lokacije rednih meritev. Pri Arsu pa napovedujejo možnost, da bodo koncentracije delcev zvečer in ponoči narasle. Povprečna urna koncentracija delcev PM10 na merilni postaji v bližini požara je bila med 16. in 17. uro 58 mikrogramov na kubični meter zraka, med 17. in 18. uro pa 28. Mejna dnevna koncentracija delcev je sicer določena pri 50 mikrogramih na kubični meter.

Gasilci nadaljujejo delo
Požar je gasilcem sinoči uspelo omejiti, zjutraj pa so nadaljevali intenzivno gašenje, pri čemer jim je pomagal tudi vojaški helikopter. Vodo za gašenje črpajo iz reke Krke, da ne bi motili oskrbe prebivalcev s pitno vodo. 20 gasilcev pa je potrebovalo zdravniško pomoč zaradi vdihavanja strupenega dima.

Policisti so že včeraj začeli zbirati obvestila o dogodku, kraj požara so že zavarovali in na območju omejili dostop radovednežem. S samo preiskavo požara pa bodo kriminalisti lahko začeli šele, ko bodo gasilci požar dokončno pogasili.

Odsvetujejo uživanje vrtnin
38 prebivalcev bližnjega naselja, ki so jih evakuirali, se bo predvidoma v večernih urah vrnilo v svoje domove. Pristojne službe pa okoliškim prebivalcem svetujejo, naj ne uporabljajo vrtnin in sadja z onesnaženih vrtov. Prav tako pa pristojne službe svetujejo prebivalcem, naj spremljajo dogajanje in se izogibajo dimu, ki skladno z vetrom spreminja smer.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v Zalogu že vzeli vzorce rastlinja in pridelkov ter jih pregledali, hkrati pa nadaljevali meritve onesnaženosti ozračja, je pojasnil župan občine Straža Dušan Krštinc, ki kot gasilec tudi sodeluje pri gašenju. Po napovedih Krštinca bodo požarne straže pogorišče morale nadzorovati še vsaj pet dni.

Ministrica: Taki objekti bi morali biti varovani
Gasilci so ponoči izvajali gasilsko stražo, požarišče sta si ogledala tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan. Ministrica je ob tem poudarila, da je nenavadno, da so v zadnjem obdobju nastali trije tovrstni požari. Za požar v Ljutomeru so kriminalisti ugotovili, da je bil namerno povzročen, medtem ko preiskava požara v Kemisu še ni končana.

Ministrica je prepričana, da bi morali tovrstni obrati imeti zagotovljeno nujno 24-urno fizično varovanje, saj bi tako požare lahko veliko hitreje odkrili in morebiti tudi preprečili. Ministrica pa je pohvalila tudi gasilce za hitro in požrtvovalno intervencijo.

Zagorela plastika in sekanci
Kot so davi sporočili z novomeškega regijskega centra za obveščanje, so jih v četrtek nekaj po 16. uri obvestili o velikem požaru v podjetju Ekosistemi v Zalogu v Občini Straža. Zagoreli so odpadna plastična masa in lesni sekanci. Ogenj se je razširil na večino objektov v podjetju, ogrožal je tudi bližnji gozd in stanovanjsko hišo v neposredni bližini.
Izklopili daljnovod
Delavci elektropodjetja so izklopili 20-kilovatni daljnovod, zaradi česar so bili bližnji odjemalci brez elektrike. Zaradi gašenja požara je bil velik odvzem vode iz hidrantnega omrežja, zato je motena tudi oskrba s pitno vodo v novomeških naseljih Drska, Brod, Mestne njive in Kamence.

V podjetju Geoplini so preventivno izklopili tudi bližnji plinovod. V gašenju požara je sodelovalo 178 novomeških gasilcev in njihovih kolegov iz okoliških občin.

Aktivirali so tudi civilno zaščito, ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), mobilno enoto za meteorologijo in hidrologijo agencije za okolje (Arso), novomeško enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje in krajevno organizacijo Rdečega križa.

Poveljnik civilne zaščite Šestan je sicer v četrtek za TV Slovenija povedal, da je v podjetju zagorelo na več koncih objekta, tako da je bilo naenkrat več žarišč, kar je po njegovih besedah malo nenavadno. Kaj natančno je zgorelo, bo znano šele, ko bo požar pogašen, pristojne službe pa bodo lahko začele ugotavljati, kakšne bodo posledice za okoliške prebivalce in okolje.

Ekosistemi: Imamo vsa dovoljenja
V celjskem podjetju Ekosistemi so se na vprašanja glede požara v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu pisno odzvali, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še ne morejo dati, saj potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara. Poslovodstvo in lastnik Ekosistemov sta zapisala, da je požar v Zalogu izbruhnil med rednim obratovanjem obrata, tam zaposleni pa so takoj začeli gasiti. O požaru so nemudoma obvestili tudi gasilce, zaradi močnega zahodnega vetra pa se je ta razširil in jim ga skupaj s prispelimi gasilci ni uspelo pogasiti ali vsaj omejiti. Požar je tako uničil vso stacionarno strojno tehnološko opremo in vse tamkajšnje Ekosistemove objekte. Sicer pa so škodo ocenili za katastrofalno. Dodali so, da ima družba v Zalogu vrsto let organizirano lastno 24-urno protipožarno varovanje, in sicer tako, da je tam stalno prisoten vsaj en delavec z jasno določenimi nalogami protipožarne zaščite. Povzeli so, da se družba od ustanovitve leta 2003 ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in s proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov.


Opozarjali so

Po poročanju Radia Slovenija je v preteklosti več okoličanov in okoljevarstvenikov večkrat opozorilo na ekološko problematiko omenjenega obrata, saj je že predtem na deponiji večkrat zagorelo.

To potrjuje župan Straže Dušan Krštinc, ki je sinoči na pogorišče prišel s prekinjenega dopusta na Hrvaškem. "V Ekosistemih sta bila dva požara manjšega obsega. Tudi sam sem sodeloval kot operativni gasilec, vendar smo tista dva požara v štirih urah pogasili. So pa ljudje nejevoljni, tudi zaradi stanja v družbi oziroma okolju, sicer pa se je podjetje v zadnjem času začelo urejati," je dejal za Radio Slovenija.

V pogovoru za TV Slovenija pa je Krštinc poudaril, da tak obrat ne sodi v lokalno okolje, ki je v neposredni bližini območja Natura 2000. Krštinc je dejal, da so v preteklosti s pritožbami prebivalcev obveščali pristojne organe, ki pa niso izrekli prepovedi podjetju. Je pa napovedal, da bo občina pri morebitnem novem pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja, potrebnega za nov objekt, ki bi zrasel na pogorišču, gotovo ena od strank v postopku.

Inšpektorat že obiskal Ekosisteme
Dragica Hržica z inšpektorata za okolje je poudarila, da je inšpekcija v preteklosti izvajala reden nadzor vseh predelovalcev odpadkov, tudi družbe Ekosistemi. "Od leta 2014 je bilo opravljenih šest inšpekcijskih pregledov, izdane so bile tri ureditvene odločbe s področja ravnanja z odpadki in ena s področja ravnanja z meteornimi vodami. Zahtevala se je ureditev zbiralnika za zbiranje onesnaženih meteornih vod, ki jih podjetje zdaj predaja komunali v čiščenje."

Okoljski inšpektorji so ob zadnjem nadzoru v podjetju Ekosistemi letos junija ugotovili, da podjetje približno polovico odpadkov skladišči na neutrjenih površinah, zato je inšpekcija ta mesec izdala ureditveno odločbo za odpravo te pomanjkljivosti, je še dodala Hržica.

To je že tretji večji požar v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih. Obsežnejši in okoljsko bolj obremenjujoč požar je 15. maja izbruhnil v vrhniškem podjetju Kemis, 9. junija pa je zagorelo še v ljutomerskem podjetju Eko Plastkom.

V Ekosistemih sta bila dva požara manjšega obsega. Tudi sam sem sodeloval kot operativni gasilec, vendar smo tista dva požara v štirih urah pogasili. So pa ljudje nejevoljni, tudi zaradi stanja v družbi oziroma okolju, sicer pa se je podjetje v zadnjem času začelo urejati.

Dušan Krštinc, župan Straže, za Radio Slovenija

Po mojem prepričanju bi morala imeti podjetja v takšnih obratih nujno fizično 24-urno varovanje, saj bi tako veliko hitreje požar odkrili in preprečili.

Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor
Je nadzor nad okolju nevarnimi obrati zadosten?
Požar v Zalogu omejen in pod nadzorom
V družbi Ekosistemi več inšpekcijskih nadzorov
Po požaru sledijo prve analize onesnaženja
Požar v Zalogu lokaliziran