V ocenjeno škodo 360 milijonov evrov niso vključeni izpadi dohodkov v gospodarstvu, ampak le neposredna škoda. Foto: Zvonko Purg
V ocenjeno škodo 360 milijonov evrov niso vključeni izpadi dohodkov v gospodarstvu, ampak le neposredna škoda. Foto: Zvonko Purg
Poplavljena šola v Šoštanju
Škoda je bila velika tudi na javni infrastrukturi (na fotografiji šola v Šoštanju) in v gospodarstvu. Foto: Zoran Kedačič

Gospodarsko ministrstvo je danes Evropski komisiji (EK) posredovalo vlogo za pomoč Sloveniji iz solidarnostnega sklada Evropske unije (EU) zaradi škode po poplavah konec oktobra in na začetku novembra lani. Odločitev o vlogi je pričakovati v drugi polovici leta, so sporočili z ministrstva.

Uničujoče poplave, ki so državo prizadele konec oktobra in na začetku novembra lani, so zahtevale za skoraj 360 milijonov evrov neposredne škode, vključno s stroški interventnih ukrepov, a brez izpada prihodka v gospodarstvu, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.
V vlogi, ki jo je ministrstvo pripravilo v sodelovanju z upravo za zaščito in reševanje ter ministrstvom za kmetijstvo in okolje, so navedeni podatki o ocenjeni neposredni škodi, s katero se je vlada seznanila na seji 20. decembra. Vlogo so oddali v predpisanem 10-tedenskem roku po nastanku prve škode zaradi naravne nesreče.

Država članica EU-ja lahko zaprosi za pomoč solidarnostnega sklada v primeru večje naravne nesreče, ki vsaj v eni zadevni državi povzroči škodo, ocenjeno na več kot tri milijarde evrov v cenah iz leta 2002 ali več kot 0,6 odstotka njenega kosmatega domačega proizvoda (BDP-ja). V primeru pozitivne rešitve vloge država prosilka dobi pomoč, ki je izračunana kot 2,5 odstotka za škodo v okviru limita, to je 0,6 odstotka BDP-ja, in šest odstotkov za škodo nad limitom.

Leta 2010 prejeli 7,4 milijona evrov
"Tako si Slovenija lahko obeta več sredstev kot za odpravo posledic poplav leta 2010, ko je bila upravičena do povračila nekaj več kot 7,4 milijona evrov," navaja ministrstvo. Slovenija odločitev o vlogi pričakuje predvidoma v drugi polovici leta 2013, saj jo morata poleg Evropske komisije potrditi tudi Evropski parlament in Svet EU-ja. Na podlagi pozitivne odločitve bosta Evropska komisija in Slovenija sklenili sporazum o uporabi sredstev solidarnostnega sklada, v katerem bo opredeljeno, za katere namene bo Slovenija porabila dodeljena sredstva.

Leta 2007 prejeli 8,25 milijona evrov
Slovenija je v preteklosti ob naravnih katastrofah že zaprosila za sredstva iz solidarnostnega sklada in prejela skupno 15,7 milijona evrov. Okoli 8,25 milijona evrov je prejela za financiranje izrednih ukrepov po močnem deževju septembra 2007, okoli 7,46 milijona evrov pa za odpravo posledic močnega deževja in poplav septembra 2010.