Vlada je izdala uredbo o vsebnosti biogoriv za pogon vozil. Foto:
Vlada je izdala uredbo o vsebnosti biogoriv za pogon vozil. Foto:
Čedalje več jeklenih konjičkov naj bi poganjalo biogorivo. Foto: RTV SLO

Uredba med drugim določa ciljne količine biogoriva, ki jih mora posamezni distributer dati na trg. Distributer mora tako zagotoviti, da je vsota letnih količin biogoriv, ki jo da na trg, v obdobju od 2008 do 2012 najmanj enaka 70 % vsote količin biogoriva, določene za to obdobje. V obdobju od 2011 do 2015 bo morala biti ta količina najmanj enaka 80 % vsote letnih količin biogoriva.

Uredba določa tudi obveznosti uporabnikov v javnem sektorju in izvajalcev javnih potniških prevozov v cestnem prometu ter globe za prekrške distributerjev goriv, če ne bodo izpolnjevali svojih obveznosti glede dajanja biogoriv na trg.

Za koga bodo veljale obveznosti?
Upravljalci oz. lastniki motornih vozil pa morajo zagotoviti, da po 1. januarju 2010 v posameznem letu najmanj 70 odstotkov najetih in najmanj 70 odstotkov kupljenih motornih vozil poganja biogorivo, primešano mineralnemu gorivu kot bioetanol v koncentracijah najmanj 10 odstotkov, ali biodizel v obliki čistega biogoriva ali primešan mineralnemu gorivu v visokih koncentracijah (večjih od 80 odstotkov).

Obveznosti bodo po letu 2010 veljale za prevoznike v cestnem prometu, ki v Sloveniji opravljajo linijski prevoz potnikov, ter neposredne in posredne uporabnike državnih ali občinskih proračunov.

Uredba nadomešča pravilnik o vsebnosti biogoriv za pogon motornih vozil.