Roko Žarnić je še dejal, da Slovenija pripada vse manjši skupini držav, ki so pripravljene izpolniti odgovornost v okviru multilateralnega pravno zavezujočega sporazuma, kot je Kjotski protokol. Foto: MMC RTV SLO
Roko Žarnić je še dejal, da Slovenija pripada vse manjši skupini držav, ki so pripravljene izpolniti odgovornost v okviru multilateralnega pravno zavezujočega sporazuma, kot je Kjotski protokol. Foto: MMC RTV SLO
Iskanje novega podnebnega dogovora

Okoljski minister, ki opravlja tekoče posle, Roko Žarnić, se je udeležil podnebne konference v Durbanu, kjer je poudaril, da je čas, da nehamo čakati na to, da bodo drugi kaj storili.

Žarnić je v svojem nagovoru udeležencev podnebne konference še poudaril, da je Evropa ukrepala in da izpolnjuje svoje obveznosti; vse več imamo informacij tudi o uspehih boja proti podnebnim spremembam v drugih razvitih državah in državah v razvoju.

"Uspeh Kjotskega protokola v Evropi dokazuje, da je breme ukrepov najlažje deliti s pomočjo pravno zavezujočega instrumenta, ki vsem stranem in deležnikom zagotavlja gotovost, da delujejo v isti smeri," je poudaril minister.

"Vsi si moramo prizadevati za sporazum"
Žarnić je še dejal, da Slovenija pripada vse manjši skupini držav, ki so pripravljene izpolniti odgovornost v okviru multilateralnega pravno zavezujočega sporazuma, kot je Kjotski protokol. "Ker verjamemo, da si moramo vsi prizadevati za globalen celovit pravno zavezujoč sporazum, če želimo zaustaviti globalno segrevanje," je dodal.

Spomnil je tudi, da smo v EU-ju pripravljeni zagotoviti most do takšnega svetovnega dogovora tako, da prevzamemo obveznosti drugega ciljnega obdobja Kjotskega protokola. "A če je to vse, kar dosežemo v Durbanu, se bomo sicer morda hvalili s kratkoročno zmago pred mediji, a ne bomo naredili kaj prida za izpolnitev našega glavnega namena, zmanjšanja svetovnih izpustov toplogrednih plinov," je naglasil.

Po njegovih besedah moramo zagotoviti tudi, da bo poročanje in preverjanje izpolnjevanja vseh obveznosti, zavez in obljub potekalo po primerljivih verodostojnih standardih na temelju sporazumov, sprejetih na zadnji podnebni konferenci v Cancunu.

"Kjotski protokol je preteklost"
Kanadski minister za okolje, Peter Kent, pa je poudaril, da je Kjotski protokol preteklost, in potrdil, da Kanada ne bo podprla njegovega podaljšanja. "Že večkrat smo napovedali, da se ne bomo znova zavezali pravilom Kjotskega protokola. Kanada ne bo obstruirala ali jemala poguma državam, ki bodo to storile, za nas pa je Kjoto preteklost," je ob tem dodal.

Iskanje novega podnebnega dogovora