150 do 300 je število plastičnih vrečk, ki jih v Sloveniji porabi letno prebivalec Slovenije. V EU je povprečje 200, ponekod pa celo pod 10. Foto: Reuters
150 do 300 je število plastičnih vrečk, ki jih v Sloveniji porabi letno prebivalec Slovenije. V EU je povprečje 200, ponekod pa celo pod 10. Foto: Reuters

Po vsem svetu 3. julij zaznamujemo kot mednarodni dan brez plastičnih vrečk, ki veljajo za enega večjih onesnaževalcev našega planeta. Pobudo za mednarodni dan brez plastičnih vrečk je dala španska fundacija za preprečevanje odpadkov in ozaveščanje potrošnikov (Fundació Prevenció de Residus i Consum), kampanjo pa podpirata organizaciji Zero Waste Europe in GAIA. V številnih krajih po vsem svetu pripravljajo najrazličnejše akcije, v Sloveniji pa so se za sodelovanje odločili v občinah Gorje in Bled, ki potrošnike spodbujata k uporabi vrečk za večkratno uporabo

"Na različnih lokacijah v občinah Bled in Gorje bomo vsem, ki bodo prinesli 10 ali več plastičnih vrečk, v zameno podarili bombažno vrečko s potiskom. Kdor bo prinesel večjo količino plastičnih vrečk, pa bo nagrajen s prav posebnim darilom," je povedala Jožica Peljhan Korošec iz komunalnega podjetja Infrastruktura Bled.

Evropski parlament je letos aprila sprejel nova pravila za zmanjšanje porabe plastičnih vrečk. Predlagali so dva ukrepa, in sicer postopno zmanjševanje uporabe lahkih plastičnih vrečk ali prepoved brezplačnega razdeljevanja teh vrečk.

Kakšen je odnos Slovencev do plastičnih vrečk?
V društvu Ekologi brez meja so konec lanskega leta izvedli manjšo raziskavo v štirih večjih trgovinah v Ljubljani (raziskava je vključevala živilske, tekstilne trgovine in drogerije), kjer so opazovali odnos kupcev in prodajalcev do uporabe plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

"Rezultati opazovanja so prinesli zanimive rezultate, in sicer da so kupci v trgovinah oz. na blagajnah, kjer vedo, da brezplačnih vrečk ne bodo dobili, precej bolj ozaveščeni glede tega in s seboj prinašajo svoje nakupovalne pripomočke v večji meri kot pa na blagajnah, kjer vedo, da bodo brezplačno dobili plastično vrečko. Prav tako z velikim veseljem jemljejo tanke brezplačne plastične vrečke za sadje, zelenjavo, meso itd. Največji problem za porabo plastičnih vrečk dejansko predstavlja prav ta poraba in hitre blagajne oz. blagajne, ki imajo plastične vrečke brezplačno na voljo na vidnem mestu oz. jih sami delijo," so med drugim ugotovili v svoji raziskavi.

150 plastičnih vrečk na leto
Po navedbah ekologov brez meja naj bi po nekaterih podatkih odrasel prebivalec Slovenije na leto v povprečju porabil od 130 do 150 plastičnih vrečk. Te po končani uporabi, ki običajno ni daljša od 30 minut, največkrat končajo med mešanimi odpadki, kamor ne spadajo, saj se jih da reciklirati (trenutno se jih reciklira le okoli 4 %). Plastične vrečke se razkrajajo tudi do 1.000 let in predstavljajo grožnjo za naravo ter za zdravje ljudi in živali.