"Požar je izbruhnil v bližini velikega števila turistov, a nihče ni bil ogrožen. Zavladala je manjša panika, zdaj pa je stanje popolnoma normalizirano," je sporočil poveljnik gasilskih enot Istrske županije Dino Kozlovac.

Kot rečeno, požar je izbruhnil ob obali, kjer počitnikuje veliko turistov, gasilci pa so nemudoma začeli gašenje. Navzoče so bile tudi policijske enote. Ob koncu gašenja so znova vzpostavili tudi električno energijo, poroča portal Glas Istre.

Macron gasilce označil za junake

Francoski predsednik Emmanuel Macron je okoli 2000 francoskih gasilcev označil za junake, saj jim je uspelo zajeziti in pogasiti siloviti požar na jugozahodu države, ki je uničil 20.000 hektarjev zemlje, z območja pa je bilo evakuiranih 37.000 ljudi.

Ob tem je prebivalcem v požaru najbolj prizadetega departmaja Gironde obljubil obnovo tako pogorelega črnega borovega gozda kot tudi obnovo domov in lokalnega gospodarstva.

"A pod drugačnimi pogoji," je dejal Macrone, ki je ob tem prosil za pomoč pri gašenju požarov, ki še divjajo po državi, evropske letalske flote.

"Sprva bomo stabilizirali požar, nato bosta sledili zmaga in obnova," je dejal francoski predsednik tamkajšnjim podjetnikom, hotelirjem in lastnikom restavracij ter kampov, katerih preživetje je v največji meri odvisno prav od poletne turistične sezone in gostov.

Požari so letos v Evropi opustošili že skoraj 660.000 hektarjev površin, kar je rekord v tem delu leta od začetka zbiranja podatkov leta 2006, so sporočili iz Evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (EFFIS). Na fotografiji gašenja požara v Franciji. Foto: EPA
Požari so letos v Evropi opustošili že skoraj 660.000 hektarjev površin, kar je rekord v tem delu leta od začetka zbiranja podatkov leta 2006, so sporočili iz Evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (EFFIS). Na fotografiji gašenja požara v Franciji. Foto: EPA

T. i. drugačni načrti zajemajo še bolj protekcionistična pravila in dolgoročni načrt zaščite, je še dejal Macron. Čeprav ima francoska flota 22 letal za gašenje in je ena najsodobnejših v Evropi, je Macron ocenil, da bi morala biti še številčnejša, hkrati pa, da bi morala biti del evropske flote, ki bi bila prerazporejena po 27 državah članicah EU-ja.

Francija je s tem namenom odobrila 850 milijonov evrov za posodobitev letalske flote za gašenje požarov in milijardo evrov za ponovno zasaditev dreves na pogorelih območjih; v departmaju Gironde je pogorelo več kot 20.000 hektarjev površine, v Finistru 1500 hektarjev in prav toliko v Bouches-du-Rhônu.

V Franciji in v Španiji je bilo letos kar šestkrat več požarov od povprečja zadnjih 15 let.

Še vedno gori tudi v Grčiji, na Portugalskem in v Italiji.

Rekordna požarna aktivnost v Evropi

Evropo so letos prizadeli vrsta vročinskih valov, zgodovinska suša in številni gozdni požari, za katere strokovnjaki pravijo, da so posledica podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek. Ob tem se vrstijo opozorila, da bodo vročinski valovi v prihodnosti verjetno še pogostejši in daljši.

Že v petek je služba EU-ja za spremljanje atmosfere Copernicus (CAMS) sporočila, da je bila v letu 2022 v jugozahodni Evropi rekordna požarna aktivnost. Opozorili so tudi, da je letošnje leto na četrtem mestu po količini izpustov ogljika, ki so jih povzročili požari.

Požari v Španiji ne pojenjajo

Ogenj ne pojenja v Španiji, kjer so plameni približno 60 kilometrov od mesta Alicante v pokrajini Valencia na jugovzhodu države od sobote uničili približno 3500 hektarjev gozda.

Gasilci se z dvema manjšima požaroma spopadajo na območju Valencie, še en velik požar pa divja 70 kilometrov zahodno od mesta Zaragoza v pokrajini Aragonija; pretekli konec tedna je bilo na območju svoje domove prisiljeno zapustiti približno 1500 ljudi.

Okoli 1500 ljudi je bilo evakuiranih tudi iz okolice mesta Zaragoza na severovzhodu države, iz mesta Alicanteja pa okoli tisoč ljudi.

Tveganje za požare ostaja v več pokrajinah, vključno z Andaluzijo, Aragonijo in Katalonijo, izjemno visoko. So se pa razmere nekoliko umirile v bližini mesta Murcia na jugu države, kjer je požar zanetil udar strele.

Najbolj uničujoč požar od začetka leta se je v Španiji sicer širil približno 270 kilometrov severozahodno od Madrida pri mestu Zamora in blizu meje s Portugalsko. Glede na lokalna poročila ga je gasilcem konec tedna uspelo spraviti pod nadzor. Od 17. julija je v njem zgorelo 31.500 hektarjev gozda in grmičevja.