Pirotehnika je za zdravje škodljiva na številne načine. Foto: Bobo
Pirotehnika je za zdravje škodljiva na številne načine. Foto: Bobo
Deževne in tople zime so očitno postale stalnica. Foto: BoBo


Onesnaženost zraka je v zimskem času že sicer večja kot poleti zaradi slabših vremenskih razmer, poudarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Pozimi se onesnaževala namreč širijo v večji prostor, poleg tega pa se povečajo emisije zaradi ogrevanja. To pa posledično pomeni veliko preseganj mejnih vrednosti delcev, ki so med onesnaževali z najbolj neugodnim vplivom na zdravje ljudi.


Glavni vir delcev je zgorevanje goriv v gospodinjstvih in gospodarstvu, svoje pa dodata še promet in kmetijstvo. Emisije delcev nastanejo predvsem zaradi kurjenja lesa v neučinkovitih, starih kotlih na trda goriva ali v drugih neučinkovitih gorilnih napravah.
Zmerno s pirotehniko
Mala kurišča so tako leta 2011 prispevala 66 odstotkov k skupnim emisijam primarnih delcev manjših od 10 µm v Sloveniji. Delci nastajajo tudi pri kemijskih reakcijah med plinskimi onesnaževali in kisikom v zraku.
Veliko delcev pa nastane pri eksplozijah pirotehničnih sredstev, ki jih vidimo kot dim. Ti delci so tako majhni, da z dihanjem prodrejo v pljuča, kjer neugodno vplivajo na zdravje. Meritve prav tako kažejo, da so dnevi okoli novega leta, predvsem pa silvestrska noč, med najbolj onesnaženimi z delci v celem letu. Ob tem je treba še dodati možnost hudih telesnih poškodb, ki smo jim priča vsako leto, zaradi neprevidne uporabe pirotehničnih sredstev.
Toplo in deževno novo leto
Danes bo v zahodni Sloveniji delno jasno, burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. Drugod bo oblačno, sprva bo ponekod lahko še rosilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem okoli 11 °C.
Tudi prvi novoletni dan bo podoben. Sreda bo delno jasna z zmerno oblačnostjo, več sonca bo na severu države. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla, ki se bo ponekod zadržala večji del dneva. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah do -5, najvišje dnevne od 1 do 8, na Primorskem okoli 10 °C.

V četrtek se bo od zahoda pooblačilo, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bo sredi dneva in popoldne rahlo deževalo. Zapihal bo okrepljen jugozahodnik. V noči na petek se bodo rahle padavine prehodno pojavljale tudi drugod po državi. V petek bo na zahodu pretežno oblačno, občasno bo rosilo ali rahlo deževalo. Drugod se bo delno zjasnilo. Razmeroma toplo bo.
Zaradi novega snega in počasnega preobražanja snežne odeje je v visokogorju še vedno povečana nevarnost snežnih plazov, največja je v zahodnih Julijskih Alpah.