V ponedeljek popoldan bo močan veter pihal predvsem v zahodnem delu države. Foto: BoBo
V ponedeljek popoldan bo močan veter pihal predvsem v zahodnem delu države. Foto: BoBo
Dež
Vremenoslovci pričakujejo, da bi lahko do torka zjutraj v zahodni polovici države padlo skupno še od 150 do 300, krajevno na severozahodu lahko tudi do 400 litrov dežja na kvadratni meter. Drugje bo padavin manj. Foto: BoBo

Oblačno vreme z močnejšimi nevihtami in okrepljenimi vetrovi bo do torka. Danes bo po napovedih vremenoslovcev Agencije RS za okolje (Arso) predvsem v višjih legah pihal jugozahodnik s hitrostjo med 70 in 90 kilometrov na uro. Sunki vetra več kot 70 kilometrov na uro se lahko pojavijo tudi na izpostavljenih mestih po nižinah. Veter bo danes zvečer prehodno oslabel in se znova okrepil v ponedeljek popoldne. Arso napoveduje buren prehod vremenske fronte, ki bo naše kraje prešla v noči na torek. V ponedeljek zvečer in v noči na torek bo pihal močan veter južnih smeri. Veter bo do torka zvečer oslabel.

"Glavnina padavin bo v zahodni polovici državi, delno tudi na jugu in v osrednjem delu, na vzhodu bo padavin precej manj. Pričakujemo, da bo v 24 urah padlo od 50 do 100, krajevno do celo 150 litrov dežja na kvadratni meter. Mesečna količina padavin za oktober je nekje 150 litrov na kvadratni meter," je za Radio Slovenija dejala Veronika Hladnik z Arsa. V severozahodni Sloveniji je že v soboto padlo od 40 do 90 litrov dežja na kvadratni meter. eter je po podatkih uprave za zaščito in reševanje nekaj težav povzročil tudi že v soboto, in sicer je na Spodnjem Jezerskem odkril streho stanovanjske hiše, gasilci pa so odstranjevali podrta drevesa med drugim na območju Iga, Logatca, Kamnika in na Pohorju.

Uprava za zaščito in reševanje in gasilci opozarjajo, da bi lahko velike količine odpadlega listja preprečile odtekanje vode, zaradi česar lahko poplavlja objekte in prometnice. Zato lastnikom in upravljavcem priporočajo, naj po potrebi očistijo sisteme odvodnjavanja.

Meja sneženja bo med 2300 in 2500 metri, v torek zjutraj se bo znižala do okoli 1600 metrov.

Danes čez dan in do noči na ponedeljek bodo ob mogočih dolgotrajnejših nalivih hitro naraščale sprva manjše reke. Ob tem so mogoča posamezna razlivanja rek. Pojav je verjeten v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji. Zvečer in ponoči pričakujejo manjša razlivanja Drave na izpostavljenih območjih.

Danes je pričakovati tudi, da bo morje zaradi povišane gladine in valovanja poplavljalo nižje izpostavljene dele obale.

Štirje mrtvi na jugu Italije
Neurje je ponoči zajelo jug Italije, zaradi česar se je sprožilo več plazov. Eden od njih, v bližini mesta Crotone v Kalabriji, je pod seboj pokopal štiri delavce, stare med 45 in 59 let, ki so izvajali nujna gradbena dela. Pod njimi se je usul teren in zasul jih je blatni plaz. Velik del Italije je zajelo slabo vreme z dežjem in vetrom. Civilna zaščita je izdala vremensko opozorilo za Toskano, Umbrijo, Veneto, Kalabrijo in Sicilijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.