Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija. Za zavrnitev zakona bo moralo proti glasovati vsaj 340.007 ljudi. Foto: BoBo
Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija. Za zavrnitev zakona bo moralo proti glasovati vsaj 340.007 ljudi. Foto: BoBo

Direktorica fundacije za trajnostni razvoj Umanotera Gaja Brecelj je na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila več spornih sporočil z letaka. Začela je s fotografijama tovarn, češ da skladno z novelo tovrstna gradnja v bližini voda ne bo več dovoljena. A to je veljalo že po zdajšnjem zakonu, je spomnila. Po letu 2008 je morala vse izjeme potrditi vlada, med njimi pa je bil denimo projekt farmacevtskega podjetja Lek, da podaljša ograjo. "Ko dodajamo nove izjeme, odpiramo vrata za nebrzdano gradnjo," se boji predstavnica Umanotere.

Kot zavajajočo je označila tudi fotografijo otroškega igrišča, ki naj bi kazala, da je po novem na priobalnih zemljiščih dovoljena gradnja otroških igrišč in podobnih objektov, kar pa da je bilo v resnici mogoče že tudi do zdaj. Letak govori tudi o tem, da novela zakona prepoveduje gradnjo zasebnih in potencialno nevarnih objektov v bližini voda. A gradbeni zakon daje vedeti, da so lahko tudi objekti v javni rabi v zasebni lasti, denimo zasebni hoteli, restavracije, bencinske črpalke, oglasni panoji ... To pomeni, da takih objektov novela ne le ne prepoveduje, temveč jih določa kot izjemo, je kritična Gaja Brecelj.

Spotaknila se je še ob navedbe, da se bodo z novelo zakona zagotovila sredstva za preprečevanje poplav. Zatrdila je, da je v resnici ravno nasrotno, da bo novela povečala poplavno ogroženost. "Če je reka ukalupljena, zabetonirana, potem tam, kjer pozneje pride naselje, poplavlja," je ocenila.

Opozorila o kršenju evropske vodne direktive in zelenega dogovora

Predsednica Globalnega partnerstva za vodo Slovenije Barbara Čenčur Curk je v nadaljevanju opozorila, da novela zakona krši evropsko vodno direktivo, saj objekti, kot so hoteli in restavracije, niso objekti v javno korist. Poleg tega je morebitno dodatno poseganje v brežine v neskladju z evropskim zelenim dogovorom in direktivo o biodiverziteti in renaturaciji rek.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač pa je dejala, da pošiljanje letakov, kot so ga izvedle koalicijske stranke, stane okoli 30 tisoč evrov. "Mi kot gibanje civilnodružbenih organizacij si tega absolutno ne moremo privoščiti, zato naše letake raznašajo prostovoljci," je dejala. Opozicijske stranke, ki so se prijavile v referendumsko kampanjo, je pozvala, "da se mogoče tudi one izprsijo in pošljejo kakšen letak, a z resničnimi dejstvi". Poudarila je še, da je glas proti noveli zakona glas proti uničevanju narave, vodnih virov oz. proti gradnjam na priobalnem pasu.