Foto: Radio Capodistria
Foto: Radio Capodistria

Varuha človekovih pravic Petra Svetino in ministrstvo za javno upravo pod vodstvom Boštjana Koritnika pozivajo, naj ukrepata in zagotovita transparentno kampanjo. "Vlada je z odločitvijo ustavnega sodišča iz leta 2018 zavezana informacije podajati na pošten in zadržan način, pri čemer mora podajati tako informacije v korist zakonu kot tiste, ki mu nasprotujejo," so spomnili v gibanju.

Zlasti problematično se jim zdi komuniciranje ministrstva za okolje in prostor ter samega ministra Andreja Vizjaka kot predlagatelja zakona. "Spremembam zakona o vodah zaradi škodljivih posledic odločno nasprotujejo vsa strokovna združenja in društva, ki delujejo na področju voda," so poudarili v gibanju.

Na urad varuha človekovih pravic in na ministrstvo za javno upravo, znotraj katerega deluje sektor za transparentnost, integriteto in politični sistem, je gibanje naslovilo zahtevo, da ukrepajo in takoj zagotovijo, da vlada državljanom podaja resnične informacije o noveli. "Zlasti o posledicah, ki jih prinaša, ter da vlada preneha z obstoječimi praksami, to je z neresničnim, necelovitim in izkrivljenim informiranjem," so jasni.

Pobudniki: Izkrivljeno informiranje vlade

Kot so spomnili, "so zaradi sistematičnega kršenja zakonodaje z neresničnim, necelovitim in izkrivljenim informiranjem že pred dnevi pozvali tudi neposredno vlado". Med drugim, naj umakne sporne vsebine in neresnične izjave iz vseh komunikacijskih kanalov vlade in komunikacijskih kanalov njenih funkcionarjev.

"Vse pristojne državne organe pozivamo, da aktivno in nemudoma naredijo vse za zakonito izvedbo referenduma, ki odloča o ključni dobrini nas vseh – pitni vodi," so zapisali v sporočilu za javnost.