Veselje pobudnikov referenduma. Po neuradnih podatkih DVK-ja je proti uveljavitvi novele zakona o vodah glasovalo več kot 670 tisoč volivcev. Foto: BoBo
Veselje pobudnikov referenduma. Po neuradnih podatkih DVK-ja je proti uveljavitvi novele zakona o vodah glasovalo več kot 670 tisoč volivcev. Foto: BoBo

Volivke in volivci so odločili o usodi novele zakona o vodah. Po zadnjih podatkih okrajnih volilnih komisij je bila volilna udeležba 45,99-odstotna, do zaprtja volišč je namreč svoj glas oddalo 781.264 volilnih upravičencev.

Po 99,9 odstotka preštetih glasovnic je 104.525 volilnih upravičencev (13,42 odstotka) glasovalo za novelo zakona o vodah, 674.114 (86,58 odstotka) pa jih je glasovalo proti.

Sorodna novica Kovač: Narava, skupnost in javno dobro so enotne vrednote. Vizjak: Referendum je bil zlorabljen.

Neuradni izidi referenduma kažejo na zavrnitev novele zakona o vodah. Da bi bil zakon na referendumu zavrnjen, mora namreč proti glasovati večina volivcev, ki so veljavno glasovali, če proti glasuje najmanj petina vseh volivcev oziroma najmanj 339.726 volilnih upravičencev.

Do 16. ure je na voliščih glasovalo 505.539 oziroma 29,76 odstotka, do 11. ure pa 257.328 volivcev oziroma 15,15 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Vučko: Ob višji udeležbi tudi večja legitimnost

Udeležba na današnjem glasovanju je bila druga najvišja na vseh dosedanjih zakonodajnih referendumih. Višja udeležba je bila le na referendumu o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic leta 2007, ki pa je potekal hkrati s predsedniškimi volitvami.

"Volivci so povedali svoje, nas veseli predvsem volilna udeležba," je za Odmeve Televizije Slovenija povedal direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko. "Razveseljujoče je, da se končno prebujajo volivci, da gredo na volitve in začnejo odločati. Upam, da bo prebujenje mladih prebudila tudi analiza, ki jo bomo opravili naknadno," je dejal. Ob tem je poudaril, da z višjo volilno udeležbo vsake volitve in referendum dobijo večjo legitimnost.

Kot smo ves čas poudarjali – nobene volitve, noben referendum ne gre več brez zapletov," je ob tem dodal Vučko. Poudaril je, da je marsikateri očitek izzvenel. "Marsikateri očitek o dvojnih obvestilih je seveda posledica spremembe volišča," je dejal. O večjih težavah z volišč danes sicer niso poročali.

Največ volivcev v volilni enoti Ljubljana center, najmanj na Ptuju

Novelo zakona o vodah so po delnih neuradnih izidih prepričljivo zavrnili v vseh osmih volilnih enotah. Referenduma se je največ volivcev udeležilo v volilni enoti Ljubljana center (49,06 odstotka), najmanj pa v volilni enoti Ptuj (36,8 odstotka).

Med volinimi okraji je največ volivcev proti glasovalo v volilnem okraju Koper 1, in sicer je bilo proti noveli 93,54 odstotka volivcev. Z več kot 90 odstotki glasov so zakon zavrnili tudi v okrajih Hrastnik-Trbovlje, Izola, ljubljanskih okrajih Center, Bežigrad 2, Šiška 1 in Šiška 2, mariborskih okrajih 6 in 7 ter v Rušah, Sežani in Zagorju.

Za novelo pa je največ volivcev glasovalo v Ribnici (26,47 odstotka), več kot 20-odstotno podporo pa je novela dobila tudi v okraju Škofja Loka 2 ter v Ajdovščini.

Foto: DVK
Foto: DVK

Predčasno glasovalo 84.000 ljudi

V primerjavi s preteklimi referendumi in volitvami je bila na predčasnem glasovanju, ki je potekalo od torka do četrtka, udeležba rekordna. Glasovalo je skoraj pet odstotkov volivcev oziroma 84.000 ljudi. Direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko vidi več razlogov za to: poletni čas, odhod na dopust in izredna angažiranost volilnega telesa, zlasti mladih.

V današnje podatke o udeležbi predčasno glasovanje sicer ni vključeno.

Na glasovnici je bilo treba obkrožiti
Na glasovnici je bilo treba obkrožiti "za" ali "proti". Foto: BoBo

96 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Do konca glasovanja je veljal volilni molk, ko je prepovedano vsakršno prepričevanje ali nagovarjanje volivcev k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v povezavi z referendumom prejela 96 prijav domnevnih kršitev, obravnavajo jih 23. Izstopajo predvsem objave na družbenih omrežjih in v povezavi s televizijsko oddajo na eni izmed slovenskih televizij, je poročal Radio Slovenija.

Za zavrnitev zakona potrebnih najmanj 339.726 glasov proti

Skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev je lahko svoj glas lahko oddalo med 7. in 19.00 na skoraj 3000 voliščih. Poleg rednih volišč je bilo odprtih tudi 56 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča (t. i. volišča omnia) in 31 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini.

To je bil 25. referendum v samostojni Sloveniji, ki je posledica okoli 50.000 zbranih podpisov državljank in državljanov. Referendumsko vprašanje se je glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?" Volivci so svojo voljo izrazili tako, da obkrožijo za ali proti.

Taksisti vozijo starejše, ponekod na voliščih tudi cepljenje

Oskrbovancem v domovih za starejše pomoč ponudili taksisti: "Odziv nas je presenetil"

Oskrbovancem domov za starejše, ki niso mogli glasovati po pošti, so brezplačen prevoz na volišče ponudili taksisti. Največ so jih prepeljali v Ljubljani. Odziv starostnikov jih je presenetil. Na volišča, tudi precej oddaljena, so ljubljanski taksisti do 12. ure prepeljali več kot 200 volivcev, je poročala Televizija Slovenija.

Taksisti so starejšim ponudili pomoč, pa čeprav bodo zato danes ostali brez zaslužka, sami nosijo tudi stroške goriva. "Država jih je pozabila, država bi jih najraje izselila, mi jih nismo pozabili. Taksisti smo srčni ljudje, smo razumni, sočustvujemo in radi pomagamo," je dejal Janko Belopavlovič, podpredsednik Sindikata taksistov Slovenije. Brezplačne prevoze opravljajo v vseh večjih mestih po Sloveniji. Samo v Ljubljani je taksistov prostovoljcev 250, po vsej Sloveniji pa kar približno 500.

Volivci prepričljivo glasovali proti noveli zakona o vodah

Tudi mariborski taksisti in prostovoljci so že zjutraj na volišča odpeljali številne oskrbovance v domovih za starejše. "Čutimo to dolžnost, da jim pomagamo," je za Televizijo Slovenija povedala Sonja Zorko iz podjetja Taxi Štajerska. Na štirih voliščih pa se je bilo mogoče danes cepiti proti covidu. Cepljenje je izvajala mobilna enota mariborskega zdravstvenega doma.

Izidi glasovanja po pošti in iz tujine

Dan po referendumu, v ponedeljek, bodo okrajne volilne komisije ugotavljale izid glasovanja po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje bo znan izid glasovanja po pošti iz tujine. Na uradne izide pa bo treba počakati, saj bo Državna volilna komisija poročilo o izidu glasovanja predvidoma sprejela 7. septembra.