Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Foto: Twitter/Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Foto: Twitter/Ministrstvo za okolje in prostor

Nameni okoljskega ministrstva glede novele zakona o vodah so "do okolja prijazni", novela ima veliko varovalk, da se ne bi gradili objekti, ki bi kakor koli ogrožali vodo, je ob obisku Loškega Potoka dejal resorni minister Andrej Vizjak. "Poslanstvo ministrstva in mene osebno je varovanje vodnih virov in zagotavljanje pravice do pitne vode."

Ponovil je stališče, da novela omejuje poseganje na priobalna zemljišča in pomembno nadgrajuje sredstva za poplavno varnost. V noveli je "ogromno" varovalk in ni mogoče dobiti soglasja za posege na priobalna zemljišča za noben objekt, če bi to poslabševalo stanje voda, bilo v nasprotju s cilji upravljanja voda ali povečalo poplavno ali erozijsko ogroženost, je poudaril.

Sorodna novica Nekaterim napačno sporočili naslove volišč, tisti, ki so v karanteni, ne vedo, ali lahko glasujejo

"Ministrstvo nikoli ne bo dopustilo, da bi se na priobalnem zemljišču ali katerem koli drugem zemljišču, recimo na vodovarstvenem območju, gradili objekti, ki predstavljajo grožnjo onesnaženju podtalnice in vodnih virov," je poudaril.

"Koliko so bili naši argumenti slišani, bo pokazala nedelja," je dejal, o navedbah nekaterih, da bo v nedeljo šlo za glasovanje o podpori vladi, pa dodal, da to govorijo predstavniki nekaterih političnih strank, ki vodijo kampanjo proti noveli, in da ga "žalosti, da se je vrednota pravice do pitne vode zlorabila na tak način". "Voda je prepomembna, da bi se z njo igrali v političnem peskovniku," je dodal.

Počivalšek: Referendumska kampanja je zavajajoča, referendum nepotreben

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek meni, da novela zakona o vodah ščiti vode in javni interes, zato je referendum nepotreben. Foto: BoBo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek meni, da novela zakona o vodah ščiti vode in javni interes, zato je referendum nepotreben. Foto: BoBo

"Globoko sem prepričan, da je referendum nepotreben," meni gospodarski minister, sicer podpredsednik vlade in predsednik SMC-ja, ki nastopa v vlogi organizatorja referendumske kampanje. "Kdo ima interes, da popularizira vprašanje za in proti, vemo vsi. Verjamem, da se bodo ljudje znali odločiti, vsi pa bomo morali spoštovati izid referenduma," je še dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje ob robu predstavitve prioritet ministrstva v času predsedovanja Slovenije EU-ju.

Referendum o noveli zakona o vodah je zahtevalo Gibanje za pitno vodo. Referendumsko vprašanje se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Nasprotniki novele zakona opozarjajo, da novela širi možnost gradnje na priobalnih zemljiščih. Referendum bo v nedeljo, opolnoči pa nastopi volilni molk.