Iskanje imen za risja mladička je namenjeno tudi naravovarstvenemu ozaveščanju ljudi. Foto: Miha Krofel
Iskanje imen za risja mladička je namenjeno tudi naravovarstvenemu ozaveščanju ljudi. Foto: Miha Krofel
Risji mladič
Risja mladička bosta dobila imeni - Burja in Puhi. Foto: Miha Krofel

Spola mladičkov - gre za Dinino prvo leglo - do zdaj ni bilo mogoče določiti, so pa strokovnjaki z oddelka za biologijo (katedra za ekologijo živali) na biotehniški fakulteti, ki so risinjo tudi opremili z ovratnico, vzeli vzorce dlake za genetske raziskave.

Ti vzorci bodo pomagali ugotoviti spol mladičev, hkrati pa bodo v pomoč tudi pri njunem prepoznavanju, če jih bodo morda kdaj ujeli. Madičev trenutno ne opazujejo, saj ju ne želijo motiti, vendar pa glede na vzorec gibanja matere lahko sklepajo, kaj se z njima dogaja.

Ločitev verjetno spomladi
Mladiči običajno ostanejo z mamo približno deset mesecev - najverjetneje se bodo ločili naslednjo pomlad. Odkritje risjih mladičev je zelo dobra novica, saj strokovnjaki ocenjujejo, da pri nas živi le od 15 do 20 risov. Več o risinji Dini in njenih mladičih lahko preberete na spletni strani www.dinaris.org.

Smrtnost pri mladičih je zelo visoka in po ocenah jih več kot polovica ne dočaka prvega rojstnega dne. Sicer lahko življenjski prostor risinje Dine označimo za "mednaroden". Giblje se na 700 kvadratnih kilometrov velikem območju od Snežnika do Opatije na jugu in Kočevskega na vzhodu.

Mladičkoma bo ime Burja in Puhi
Strokovnjaki biotehniške fakultete želijo v ljudeh okrepiti naravovarstveno ozaveščenost, zato so predlagali akcijo izbiranja imen prek spletne strani RTV Slovenija in 1. programa Radia Slovenija, v kateri so prejeli kar 128 predlogov. Odločili so se za imeni Burja in Puhi. Predlagala sta ju Vojko Havliček (Burja) in Ana Gregorčič (Puhi), ki bosta prejela nagrado DinaRisa. Biolog Miha Krofel ob tem opozarja, "da bi morali imeti ljudje do naravne dediščine, še posebej ogrožene, bolj zaščitniški odnos". Upa še, da bo izbiranje imen za risje mladiče pripomoglo k temu, da se bomo pri nas začeli zavedati "dragocenosti te samotarske in skrivnostne vrste".