Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Z aneksom, ki je v pripravi, bodo odpeljali še dodatnih 250 ton nevarnega mulja, so pojasnili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Odvoz v ujmi naplavljenega mulja, ki je glede na vsebnosti težkih kovin opredeljen kot nevaren odpadek, je z območja prevaljske občine stekel pred skoraj natanko mesecem dni, 11. decembra.

Mulj na remediacijo, pri kateri ga očistijo težkih kovin, odvaža z javnim naročilom izbrano podjetje Saubermacher Slovenija. Remediacija poteka v predelovalnem centru podjetja Saubermacher SDAG v Lannachu pri Gradcu v Avstriji.

Obstoječa pogodba je predvidela odvoz 1700 ton mulja, ki je bil večinoma naplavljen na lokaciji pri Gostišču Krivograd na Prevaljah in pri Kriket klubu v Mežici. Za ta odvoz je država predvidela plačilo do 500.000 evrov, večino pa so sicer v Avstrijo odpeljali že pred božično-novoletnimi prazniki.

Nekaj naplavljenega mulja, ki ni opredeljen kot nevarni odpadek in se lahko uporablja v gradbene namene, so ali še bodo vključili v gradbene projekte v posameznih občinah.
Glede odvoza preostalega nenevarnega mulja pa so na ministrstvu napovedali, da bodo tako kot za nevarni mulj izvedli javno naročilo in se na podlagi rezultatov odločili o najboljšem ponudniku.

V preteklih mesecih se je sicer kot možnost za odlaganje dela nenevarnega mulja omenjalo odlagališče preostanka komunalnih odpadkov Zmes na območju prevaljske občine, ki ga upravlja Kocerod.

V poplavah v začetku avgusta lani je v Mežiški in Dravski dolini zaradi poplavnega delovanja Meže in Drave naplavilo večje količine mulja. Koroške občine so po poplavah organizirale začasno deponiranje naplavljenega mulja na nekaterih lokacijah znotraj občin, vse od takrat pa pričakujejo, da se mulj čim prej odpelje na za to primerne lokacije.