Prizor s trgatve. V SDS-u sicer predlagajo, da kjer so vinogradi zapuščeni, bi zasadili trajne nasade lešnikov, aronije, ribeza ... Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Prizor s trgatve. V SDS-u sicer predlagajo, da kjer so vinogradi zapuščeni, bi zasadili trajne nasade lešnikov, aronije, ribeza ... Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Matjaž Kočar
Kočar je predsednik odbora za kmetijstvo in okolje pri strokovnem svetu SDS-a. Foto: BoBo/Tina Kosec

Pet predlaganih korakov temelji na podlagi izkušenj, prakse in realnega življenja v kmetijstvu, je na predstavitvi dejal predsednik odbora za kmetijstvo in okolje pri strokovnem svetu SDS-a, Matjaž Kočar.

Pomen družin na kmetijah
Kot prvo točko je poudaril pomen družinskih kmetij, saj da je preveč govora zgolj o gospodarskem vidiku, premalo pa o pomenu družin na kmetijah. Pokazal je na več birokratskih ovir, s katerimi se spoprijemajo, med drugim tudi omejitev, da kmetija ne sme pripraviti dogodka za več kot 60 ljudi. V SDS-u zagovarjajo tudi davčne olajšave za mlade prevzemnike.

Ukinitev državnega sklada
Kočar je za ukinitev Sklada kmetijskih zemljišč Republike Slovenije, saj da naloga države ni, da bi tržila z zemljišči, ampak naj ta zemljišča dobijo v last ali dedni zakup tisti, ki bodo na njih delali. "Imamo državna zemljišča v zaraščanju, kjer ne najdemo tržnih niš. Na zapuščenih vinogradih bi imeli trajne nasade - lešniki, aronija, ribez, to je praksa v drugih evropskih državah," je dejal.

Pomen samooskrbe
Opozoril je še na večplastno zagotavljanje prehranske varnosti. "Gre za strateški pomen kmetijskih zemljišč, za nahranitev naroda v kriznih situacijah. Dogajajo se zapore mej, izstopanje iz Evropske unije, to pomeni zapiranje tržišča. Izkoristiti moramo vse zmogljivosti, ki jih imamo," je prepričan Kočar, ki bi obenem državno zemljo, ki je v bližini velikih urbanih zemljišč, namenil rabi urbanega prebivalstva za pridelavo zelenjave in sadja.

Z različnimi oblikami povezovanja lahko dosežemo konkurenčnost na način, da bi proizvajalec dobil več in potrošnik plačal manj, je prepričan Kočar. Pri sodelovanju na področju kmetijstva vidi zadruge kot izjemen potencial.

Uradniki in "realno življenje"
Kočar je še mnenja, da morajo biti uradniki v stiku z realnim življenjem, zato da bi bilo dobro, da bi se bolj srečevali s kmeti na okroglih mizah, debatnih večerih ...