Sprehajalci pred panojem v Pekingu, ki prikazuje zeleno polje in modro nebo. Foto: EPA
Sprehajalci pred panojem v Pekingu, ki prikazuje zeleno polje in modro nebo. Foto: EPA

Kitajska je kot največja proizvajalka toplogrednih plinov pod mednarodnim pritiskom, naj sprejme odločnejše ukrepe zoper globalno segrevanje. Peking je obljubil, da bo pospešil prehod na obnovljive vire energije, vendar bo začel uporabo premoga zmanjševati šele leta 2025.

Predsednik Ši je zdaj nakazal previdnejši pristop Kitajske k podnebnim spremembam v času, ko se rast gospodarstva upočasnjuje, poroča Guardian. Njegove izjave sicer prihajajo pred pomembnim zasedanjem vladajoče komunistične stranke, na katerem naj bi podaljšali njegovo oblast.

"Preseči predstavo o hitrem uspehu"

Ši Džinping. Foto: Reuters
Ši Džinping. Foto: Reuters

Ši je visokim voditeljem komunistične partije še dejal, da mora Kitajska "preseči predstavo o hitrem uspehu" in nadaljevati bolj postopno.

"Zmanjšanje izpustov ne pomeni zmanjševanja produktivnosti in ne gre za to, da sploh ne proizvajamo izpustov," je dejal Ši. "Držati se moramo splošnega načrtovanja in zagotoviti energetsko varnost, varnost industrijske dobavne verige in varnost hrane, hkrati z zmanjševanjem izpustov ogljika," je dejal po poročanju kitajske tiskovne agencije Šinhua.

Manj ambiciozni cilji glede kakovosti vode

Kitajska politika že od konca lanskega leta poudarja, da je v letu 2022 na prvem mestu stabilnost. Sprememba odnosa do okoljske politike se po navedbah Guardiana že kaže na terenu, saj je Žang Bo, glavni inženir ministrstva za okolje, v začetku tega tedna povedal, da država lokalnim vladam ne bo nalagala strogih ciljev glede kakovosti vode, temveč jih bo namesto tega spodbujala, da "utrdijo" dosedanje dosežke.

Kitajska državna agencija za načrtovanje je decembra tudi sporočila, da bo omilila splošne omejitve porabe energije, s čimer naj bi zagotovili, da okoljski cilji ne bodo ogrozili rasti.

Kitajska naj bi sodelovala z ZDA za zmanjšanje segrevanja

Na velikem okoljskem vrhu lanskega novembra v Glasgowu sta sicer Kitajska in ZDA, največji onesnaževalki na svetu, presenetljivo napovedali sodelovanje pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov v naslednjem desetletju. Državi naj bi sodelovali na področjih, kot so zmanjševanje izpustov metana ter izpustov v prometu, energetiki in industriji, da bi dvig globalnih temperatur v naslednjih desetih letih ohranili pod 1,5 stopinje Celzije glede na predindustrijsko dobo.