Hrošča Anophtalmus hitleri so odkrili leta 1933. Foto: EPA
Hrošča Anophtalmus hitleri so odkrili leta 1933. Foto: EPA

Hrošček Anophtalmus hitleri, o katerem poroča slovenski National Geographic v svoji julijski izdaji, živi samo v slovenskih jamah v okolici Šempetra. Je tipična jamska žival, dolga nekaj milimetrov, slepa, brez pigmenta in svetlo rjave barve, je za MMC povedal biolog Al Vrezec. Dodal je, da je rod brezokcev, kamor sodi tudi Anophtalmus hitleri, v Sloveniji zaščiten z uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah, zato sta vsakršna prodaja ali lovljenje prepovedana.

Hrošču, ki so ga odkrili v tridesetih letih 20. stoletja, je ime podelil Nemec Oscar Scheibel, privrženec takratne nacistične stranke in Adolfa Hitlerja. Al Vrezec opozarja, da je hrošča zelo težko ločiti od drugih iz istega rodu, razlike so laiku neopazne.

Razlikujejo se le po razporeditvi dlak, obliki in samčevem penisu, ki je hitiniziran. Dovoljenje za lovljenje hroščev v Sloveniji podeljuje ministrstvo za okolje in prostor, pridobijo pa ga lahko le raziskovalci.

Vrezec ne verjame, da bi cena za jamskega hrošča lahko dosegla tolikšne vrednosti. Velike vrednosti za zbiralce imajo, kot je dejal, le na novo opisane vrste hroščev ali na novo odkrite živali.

Hrošč priljubljen med neonacisti
Hrošč je v zadnjem času zaradi svojega imena precej priljubljen med neonacisti, zbiralci iz Münchna pa naj bi zanj ponujali celo 1.000 evrov. V Sloveniji trg, na katerem bi lahko kupili hrošča, ne obstaja, najbližji je na Dunaju.

Da je hrošč postal zelo priljubljen, kaže tudi sporočilo Martina Bähra iz državnega zoološkega muzeja v Münchnu, ki pravi, da so vsi primerki Anophtalmus hitlerija iz njihovega muzeja ukradeni.