Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Onesnaženost se je močno povečala po nevihtah in posledično naraslih rekah v severni Italiji.
Na izolski komunali so čiščenje pristanišča še dodatno okrepili, a zaradi prevelike količine odpadkov ne zmorejo temeljito očistiti celotnega območja. "Sicer pa se kot posledica omenjenih neurij v sosednji Italiji odpadki nabirajo po celotni slovenski obali, tako da se s podobnimi težavami srečujejo tudi sosednje občine. Po napovedih se tudi v naslednjih dneh pričakuje ponovno poslabšanje vremena in posledično lahko pričakujemo tudi več smeti," so poudarili v upravljavcu izolskega pristanišča Komunali Izola.

S pišem maestrala
V izolski komunali so na čistočo občinskega pristanišča vsakodnevno pozorni, te dejavnosti pa so še dodatno povečane med poletno sezono. Tako pristanišče dnevno pregledujejo in odstranjujejo odpadke. "Večje količine smeti ob obali pa se pojavijo predvsem po 10. uri, ko začne z morja proti obali pihati maestral," so pojasnili.

"Podobnih pojavov smo sicer vajeni že iz preteklih let, zato nas trenutno povečano onesnaženje ni presenetilo. Je pa naravno dogajanje včasih težko krotiti oz. posledice v celoti omiliti," so še navedli v Komunali Izola, kjer čiščenje izolskega pristanišča opravljajo po najboljših močeh.