Za nove zabojnike (skupaj jih bo za embalažo in papir okoli 65.000) bo Snaga odštela več kot tri milijone evrov, je povedal direktor Snage. Foto: BoBo
Za nove zabojnike (skupaj jih bo za embalažo in papir okoli 65.000) bo Snaga odštela več kot tri milijone evrov, je povedal direktor Snage. Foto: BoBo
kramžar janko
Ta trenutek je v sistemu zbiranja odpadkov po besedah direktorja Snage Janka Kramžarja nekaj manj kot 80.000 zabojnikov. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci so predstavniki ljubljanskega komunalnega podjetja pojasnili, da je bil v uradnem listu v petek objavljen odlok o zbiranju in prevozu odpadkov, ki prinaša več sprememb za uporabnike storitev Snage. Cena storitev Snage za zdaj ostaja enaka, globe za kršitve pa se večinoma znižujejo.

Razdeljevanje zabojnikov bodo začeli 21. maja
Snaga bo vsaki hiši, bloku, šoli, vrtcu, zdravstvenemu domu, knjižnici in drugim uporabnikom v Mestni občini Ljubljana ter v devetih primestnih občinah (Brezovici, Vodicah, Igu, Dolu pri Ljubljani, Medvodah, Dobrovi - Polhovem Gradcu, Horjulu, Škofljici in Velikih Laščah) brez dodatnega plačila dostavila dodatne zabojnike za odpadke.

Kot je pojasnil svetovalec direktorja ljubljanskega komunalnega podjetja Igor Petek, bodo razdeljevanje zabojnikov v Ljubljani in omenjenih občinah začeli 21. maja, pozneje, predvidoma decembra, pa v prestolnici tudi zabojnike za papir. Po novem bodo tako pri vsaki stavbi štirje različni tipi zabojnikov: za preostanek odpadkov, biološke odpadke, embalažo in papir.

Po Petkovih besedah bo velikost dodeljenih zabojnikov določila Snaga. Prav tako bo podjetje, če bo ugotovilo, da so zabojniki poškodovani, premajhni, preveliki ali odtujeni, te brezplačno zamenjalo.

Odvozi preostanka odpadkov bodo manj pogosti
Svetovalec direktorja Snage pa je izpostavil tudi na novo zasnovan odvoz odpadkov, pri čemer glavno spremembo predstavljajo manj pogosti odvozi preostanka odpadkov.

Spremembe odvoza odpadkov bodo korenite zlasti za individualne hiše. Snaga bo namreč preostanek odpadkov v naseljih s pretežno individualnimi hišami v prehodnem obdobju, ki bo predvidoma trajalo do 1. marca prihodnje leto, odvažala enkrat na dva tedna, nato pa le enkrat na tri tedne. Enako pogosto se bo odvažalo tudi embalažo in pozneje v Ljubljani papir.

Z območij blokovskih gradenj in izpred blokov pa bo podjetje vsako od treh frakcij odvažalo enkrat tedensko (zdaj dvakrat tedensko). Urnik praznjenja zabojnikov za biološke odpadke medtem ostaja nespremenjen, je pojasnil Petek.

Kramžar: Do leta 2020 doseči 50-odstotno reciklažo
Novi odlok spreminja tudi višino glob. Medtem ko so bile globe za kršitve v starem odloku na najvišjih ravneh, ki jih dopušča zakon o prekrških, so v novem na povprečnih ravneh, je dejal Petek. Direktor Snage Janko Kramžar je ob tem pojasnil, da je cilj sprememb spodbujanje uporabnikov k ločevanju odpadkov, da se bo lažje doseglo 50-odstotno reciklažo zbranih odpadkov do leta 2020.

Tisti, ki so doslej tožili, da so zbiralnice za ločene odpadke predaleč, tega izgovora ne bodo imeli več, je še opomnil.