Močan veter ovira promet v v Hofsgrundu v Nemčiji. Foto: EPA
Močan veter ovira promet v v Hofsgrundu v Nemčiji. Foto: EPA
Za številne Špance najpogostejša dejavnost te dni. Foto: EPA
Sneži tako na severu kot jugu Italije. Promet na severu je ponekod močno ohromljen. Foto: EPA
Ledene sveče na severu Španije, kjer je več krajev nedostopnih. Foto: EPA

Na Hrvaškem so za ves promet zaprte številne ceste v Gorskem kotarju in Liki, najdebelejšo snežno odejo, 55 centimetrov, pa so zjutraj namerili v Ogulinu. Za ves promet sta zaprti avtocesti Reka-Zagreb in Zagreb-Split med odcepoma Kikovica in Delnice oziroma Sveti Rok in Posedarje. Zaprte so tudi mnoge državne ceste, tako da je popolnoma prekinjen tovorni cestni promet med notranjostjo države in obalo. Zaprta sta mosta na otoka Krk in Pag, je poročal hrvaški avtoklub.

Najbolj sneži v Gorskem kotarju in Liki, več kot 40 centimetrov snega pa so namerili tudi v Delnicah in Slunju. V hrvaški prestolnici je snega občutno manj, v Zagrebu so prejšnjo noč namerili več kot pet centimetrov snega, do konca dneva naj bi jih zapadlo še več kot 20. Na ulicah je več kot 200 snežnih plugov. Več stanovanjskih sosesk v hrvaški prestolnici je brez gretja zaradi okvare na eni od toplarn.

Meteorologi napovedujejo, da se bo sneženje danes v večjem delu države nadaljevalo. V delih gorate in srednje Hrvaške pričakujejo več snega, ponekod tudi več kot 30 centimetrov novega snega. Snežilo in deževalo bo tudi na vzhodu države, v Slavoniji, in na severnem Jadranu.

V Bosni in Hercegovini so razmere najslabše na območju Bihaća. Na severozahodu države je snežna odeja dopoldne presegla 60 centimetrov. Največje prometne težave so imeli na gorskih prelazih, kjer je obvezna uporaba snežnih verig. Oranžen meteorološki alarm velja za območje Bihaća, Prijedora, Banjaluke, Mostarja in Trebinja.

V Albaniji poplave terjale smrtno žrtev
V Makedoniji in Albaniji medtem skrbi povzročajo poplave. Najhuje je v vaseh Mogila in Novaci, kjer je voda zalila številne hiše. Obilno deževje je marsikje po državi tudi sprožilo zemeljske plazove, zaradi katerih so morali zapreti številne ceste. Albanska policija iz mesta Korce je sporočila, da so poplave na jugu države terjale smrtno žrtev. Gre za žensko iz vasi Vrdovo, kjer jo je odnesla istoimenska reka. Trupla še niso našli. Državo je pred dnevi zajelo močno deževje, ki še kar traja in je sprožilo poplave, zaradi katerih so marsikje sledile evakuacije.

Sneg ovira promet tudi v Italiji, Nemčiji in Španiji
Močno sneženje povzroča velike težave tudi v Italiji in Nemčiji. Novozapadli sneg ovira tovorni in železniški promet med Bologno in Firencami, številni hitri vlaki, ki vozijo med severom in jugom Italije, pa imajo velike zamude. Tudi v Lombardiji imajo velike težave, zato so številne šole zaprte. Benetke se spopadajo s silovitim vetrom, grozijo pa jim tudi poplave. Trst se, podobno kot v četrtek, spopada z močnim vetrom, ki piha s hitrostjo do 112 kilometrov na uro. Na avtocesti blizu Bologne je v četrtek zvečer nastal 11-kilometrski zastoj.

V predelih Nemčije veter tudi v noči na soboto
Snežni zameti in močni sunki vetra hromijo tudi življenje v nekaterih delih Nemčije. Težave so nastale predvsem v prometu, kjer je prišlo do številnih prometnih nesreč. Poleg tega so v višjih predelih zvezne dežele Baden - Württemberg zaprli več magistralnih cest, na cestah je v snegu obtičalo več tovornjakov. Po napovedih naj bi se močan veter in nevarnosti snežnih zametov v višjih predelih Nemčije ohranila tudi v noči na soboto.

Tudi v predelih Španije močno sneži, med drugim je sneg pobelil tudi Majorko.