Foto: BoBo
Foto: BoBo

Svetovni dan čebel so Združeni narodi (ZN) na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič smo ga zaznamovali leta 2018, 20. maj pa je bil izbran zato, ker se je na ta dan leta 1734 na Breznici pri Žirovnici rodil začetnik modernega čebelarstva Anton Janša.

V popoldanskem spletnem dogodku, ki ga organizira FAO, bo sodeloval tudi kmetijski minister Jože Podgoršek.

Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

FAO: Ljudje, angažirajte se

Organizacija ZN-ja za prehrano in kmetijstvo (FAO) ob letošnjem svetovnem dnevu čebel poziva vse k dejavnostim s sloganom Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele. Kar 78 odstotkov divjih rastlin potrebuje opraševanje žuželk. Od njihovega opraševanja je odvisnih tudi 84 odstotkov kmetijskih rastlin v Evropi. Opraševanje žuželk je pomembna ekosistemska dejavnost, v kmetijstvu v Sloveniji ocenjena na okoli 120 milijonov evrov letno.

Podeljena bo zlata čebela

Ob svetovnem dnevu čebel bo pri nas več prireditev. Med drugim bo kmetijsko ministrstvo predstavilo nagrajene zasnove in izdelano nagrado zlata čebela avtorja Urha Wiegeleja. Nagrado bo na pobudo Čebelarske zveze Slovenije podeljevala država za izjemne dosežke na svetovni ravni na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev.

Pozeba in majsko deževje uničujoča za čebele

Sorodna novica Zaradi pozebe najmanj 40 milijonov evrov škode, letos slovenskega sadja skoraj ne bo

Zaradi letošnjega vremena, od aprilske pozebe cvetov na sadnem drevju do dežja v maju, pa čebele in divji opraševalci v naravi ne morejo do hrane, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec.

"Vse cvetlične paše so pozeble ali jih zaradi slabega vremena ni. Akacija, ki bi morala cveteti, je pozebla in je ni, tako da do zdaj naše čebele nimajo druge možnosti, kakor da preživijo od pomoči čebelarja," je pojasnil poklicni čebelar Štefan Šemen iz Beltincev. Nekaterim čebelarjem, ki ne tehtajo redno čebeljih družin, se dogaja, da jim letos čebele umirajo od lakote, saj spomladi niso vajeni krmiti čebel.

A težava je še širša. "Tudi divje opraševalce je prizadelo slabo vreme, lahko rečemo, da še bolj. To pa zato, ker današnji čebelarji svoje čebele krmijo, divjih opraševalcev pa ne morejo," je pojasnil Danilo Bevk z Nacionalnega instituta za biologijo.

Ohranjanje cvetočih travnikov in zelenic

Vedno več raziskav je usmerjenih v ugotavljanje pomena divjih opraševalcev, že zdaj pa je znano, da slednji opravijo polovico opraševanja v kmetijstvu, v naravi pa še več. V letošnjem hladnejšem letu pa je izrazito pomembna vloga opraševanja čmrljev. Letošnji poziv svetovnega dne čebel je Angažiraj se! V našem okolju lahko čebelam pomagamo z ohranjanjem cvetočih travnikov in zelenic in sajenjem medovitih rastlin. Kot pravi Peter Kozmus, podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondija, je pomanjkanje hrane za čebele težava razvitega sveta: "V teh državah je vse manj neintenzivnih travnikov, ki bi imeli veliko cvetočih rastlin, ki jih čebele najbolj potrebujejo."

Svetovni dan čebel
Slovenski čebelnjak dunajski policiji

Slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec je ob svetovnem dnevu čebel predsedniku deželne policije Dunaj Gerhardu Pürstlu podarila slovenski čebelnjak, ki bo nudil dom dvema družinama kranjskih čebel iz Slovenije na strehi policijske uprave.
Na Dunaju se tudi sicer zavzemajo za aktivno urbano čebelarstvo, imajo namreč več kot 700 čebelarjev in 5000 panjev, med drugim na strehi dunajske opere, umetnostno-zgodovinskega muzeja, na Mestni hiši, univerzah, šolah, hotelih.