Sivi volk. Foto: EPA
Sivi volk. Foto: EPA

Ključno je tudi pravočasno izplačevanje poštenih odškodnin, so ugotavljali na posvetu o vplivih širjenja velikih zveri na kmetijstvo in krajino v organizaciji komisije za kmetijstvo.

V Sloveniji je število medvedov povečalo na več kot 1000 osebkov in na okoli 12 tropov volkov. Trajnostnega upravljanja z zvermi ni, intervencijska skupina za odstrel je bila ukinjena, konflikti se povečujejo. Na terenu se škode stopnjujejo. Ministrstvo za naravne vire pa je nenadoma znižalo odškodnine, opozarja Roman Savšek, predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije.

"Rejcem drobnice je po petnajstih letih zmanjšalo cenik za škode po ovci s 180 evrov na 150," je povedal Savšek.

Sorodna novica Minister Brežan napovedal ustanovitev delovne skupine za upravljanje zveri

Kmetijsko ministrstvo bo nadaljevalo ukrepe za zaščito pašnih živali pred napadi zveri z visokimi premičnimi elektroograjami, elektromrežami, pastirjem, pastirskimi psi, pravi kmetijska ministrica Irena Šinko, ki od ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana pričakuje takojšnje aktivno upravljanje velikih zveri. "Zaščitni ukrepi so seveda pomembni, vendar so lahko zgolj spremljajoči dejavnik pri rednem aktivnem upravljanju velikih zveri," je izjavila.

Medtem ko je Evropski parlament pozval Evropsko komisijo, naj prouči možnost spremembe zastarele habitatne smernice, ki ščiti velike zveri kot ogrožene vrste, pa se je minister Brežan nedavno s podpisom pridružil skupini držav, ki temu nasprotujejo.

"Naše ministrstvo bo še naprej zagovarjalo izvajanje preventivnih ukrepov. Ko bo strokovno utemeljeno in potrebno, tudi interventnih. Plačevanje odškodnin, ozaveščanje in izboljšanje varstva velikih zveri," je povedal.

Brežan je sicer napovedal ponovno ustanovitev delovnega telesa za upravljanje zveri.

Predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač se pridružuje pozivom gozdarske stroke in kmetijskih organizacij, da Slovenija pristopi s spremembami habitatne direktive.