Volk. Foto: BoBo
Volk. Foto: BoBo

Kot so sporočili z ministrstva, so območje odvzema volka iz narave glede na dodatne informacije zavoda za gozdove razširili s treh na šest lovišč na območju Brkinov. Na območju vseh šestih lovišč so namreč zaznali prisotnost istega tropa volkov.

Sorodna novica Pri Cerknici zver pokončala drobnico in skušala napasti tudi rejca, napad tudi pri Krškem

Odstrel volkov je po njihovih navedbah usmerjen v preprečevanje konfliktov, torej v osebke, ki povzročajo škodo. Dovoljenje tako velja na pašnikih oziroma v njihovi neposredni bližini in v polmeru 200 metrov od preostalih kmetijskih površin. Da bi preprečili razpad tropa, je kot pogoj določeno tudi, da se hkrati odvzame iz narave z odstrelom samo en osebek, prednostno mlajši (praviloma telesno manjši).

Na ministrstvu so poudarili, da so pred odločitvijo temeljito proučili vse druge možnosti za preprečevanje konfliktov. "V Sloveniji se je v večini primerov na območju Dinaridov na Kočevskem, Notranjskem in Primorskem kot učinkovita praksa varovanja rejnih živali pred velikimi zvermi izkazala predvsem uporaba elektromrež, kot učinkovite pa so se izkazale tudi nekatere druge metode, kot sta nočno zapiranje črede na manjšo površino in varovanje s pastirskimi psi. Nobena omenjena možnost pa ne predstavlja univerzalne rešitve," so zapisali.

V sezoni 2020/2021 je bilo v Sloveniji približno 120 volkov oziroma 12 volčjih tropov; deset v južni Sloveniji, dva pa na območju Pokljuke in Jelovice. Zaznali so tudi trop križancev med volkom in domačim psom na območju tromeje Italija-Avstrija-Slovenija.

Končno poročilo o oceni številčnosti volka za sezono 2022/2023, o čemer Slovenija poroča tudi Evropski komisiji, bo objavljeno do konca leta, rezultati pa po navedbah ministrstva nakazujejo, da številčnost ostaja primerljiva sezoni 2020/2021.