Kobili Cabidoule (levo) in Rižana sta po treh mesecih in pol zdravljenja že skoraj povsem (fizično) okrevali. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Kobili Cabidoule (levo) in Rižana sta po treh mesecih in pol zdravljenja že skoraj povsem (fizično) okrevali. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

Moram reči, da nikoli do zdaj na kliniko nismo sprejeli konja, ki bi mu človek zadal tako veliko število vreznih ran. Da rane niso bile delo narave, je bilo več kot očitno že takoj.

Vesna Kadunc Kos, dr. vet. med.
Cabidoule
Mlajši Cabidoule je okrutnež poškodoval sinusne kosti, prišlo je do deformacij v obnosnih votlinah, zaradi katerih ima oteženo dihanje. Fizične posledice napada se da videti tudi s prostim očesom. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak
Roman Adler
Vodja rehabilitacijskega centra Roman Adler (na fotografiji) s kobilama vsak dan vadi po posebnem programu, ki ga je predlagal slovenski 'šepetalec konjem' Boris Sušec. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

Po 341. členu Kazenskega zakonika se surovo ravnanje z živaljo ali povzročanje nepotrebnega trpljenja kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Če storilec muči več živali ali žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, je zagrožena zaporna kazen do enega leta.

Kobili Rižana (desno) in Cabidoule
Kobili se bosta v Škocjanski zatok vrnili takoj, ko bodo lahko izločili možnost ponovnega napada. Nataša Šalaja, vodja tamkajšnjega naravnega rezervata, je dejala, da bi bila najboljša rešitev sodni epilog v zvezi s storilcem, druga rešitev pa je dokončna ureditev naravnega rezervata, ki je stekla ta teden in obsega izgradnjo vseh načrtovanih objektov. Foto: MMC RTV SLO/Mitja Lisjak

Spomnimo, 5. julija je neznanec, pozneje je policija razkrila, da gre za 'starega znanca', 28-letnega Koprčana, v Škocjanskem zatoku privezal kobili in ju s trdim predmetom, najverjetneje sekiro, sadistično napadel. Najprej je začel udrihati po nemočni, še ne enoletni Cabidoule, ko pa se je ta s poljubom sreče v nesreči rešila priveza in se skrila za starejšo Rižano, je mučitelj napadel še njo.

Vabljeni k ogledu videoprispevka
V MMC-ju smo preverili, kako kobili okrevata oziroma napredujeta po brutalnem napadu na začetku julija. Obiskali smo kliniko oziroma ambulanto za kopitarje na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, prav tako smo obiskali tudi kobili v Rehabilitacijskem centru Petra. Videoprispevek si lahko ogledate pod člankom.

Storilec je naposled le odšel in živali pustil v zelo slabem stanju. Kobili sta naslednji dan začeli dolgo pot okrevanja, na MMC-ju pa nas je zanimalo, kako poteka, kakšno je bilo zdravljenje in kakšna je njuna prihodnost.
Mučitelj ostaja na prostosti
Javnost je sicer bila (in še vedno je) zgrožena, dejanje mučitelja je ostro obsodila, policija je pozneje zoper Koprčana podala obtožnico, a je ta kljub vsemu ostal na prostosti. V sporočilu za javnost Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki je tudi lastnik kobil, so zapisali, da naj bi se storilec celo vrnil na prizorišče napada in razžagal ročaj orodja, s katerim je napadel kobili, saj je forenzična preiskava na njem našla njegove biološke sledi.
Poškodbe šokirale veterinarje v Ljubljani
Kobili so na kliniko Veterinarske fakultete v Ljubljani sprejeli v zelo slabem stanju. Obe sta bili hudo poškodovani, Rižana je imela po telesu večje število vreznih ran, Cabidoule pa je imela precej globoke vrezne rane po glavi in po nogah. Na kliniki so se bali, da napoved ne bo najboljša, a je bilo zdravljenje, ki je potekalo dva meseca, uspešno. "Prvih pet, šest dni je bilo za kobili celjenje ran uspešno. Resda se prvih deset dni zaradi poškodb in zdravljenja nista počutili najbolje, a se jima je stanje začelo iz tedna v teden izboljševati, tako da so se rane zacelile po treh tednih, razen pri Cabidoule, ki je imela na glavi zelo obsežno rano in je za zdravljenje potrebovala dlje časa," je pojasnila dr. Vesna Kadunc Kos, ki je kobili s sodelavci oskrbovala in ju zdravila. Na kliniki je zdravila mnogo poškodovanih konj, a je poudarila, da tako hudih poškodb, ki jih je živali zadal človek, še niso zdravili.
"Moram reči, da nikoli do zdaj na kliniko nismo sprejeli konja, ki bi mu človek zadal tako veliko število vreznih ran. Da rane niso bile delo narave, je bilo več kot očitno že takoj. Žal pa smo imeli na kliniki prav tako zelo hude poškodbe, vendar so bile vse posledice nekih padcev, poškodb, udarcev ali pa napadov drugih živali," je še povedala.
Zelo veseli, da je bilo zdravljenje možno
Po dveh mesecih so kobili pripeljali v Rehabilitacijski center konj Petra, kjer nadaljujeta okrevanje. Tja sta prispeli v dobrem stanju, tamkajšnji oskrbovalci so hitro opazili, da sta si tudi psihično zelo opomogli. Ob obisku centra smo se lahko prepričali, da za njiju zelo lepo skrbijo. Rižana se je po jutranjem čiščenju navihano povaljala po zemlji, kar je sicer počela že na kliniki v Ljubljani, medtem ko se je Cabidoule sprva držala nekoliko zase, potem pa se je na veliko presenečenje, čeprav sva bila v maneži poleg vodje centra Romana Adlerja še 'tujca', ulegla na tla, kar naj bi bil znak sproščenosti. V Društvu za zaščito konj si prizadevajo, da bi kobili pozabili stres, ki sta ga doživeli ob grozljivem napadu, odpraviti pa želijo predvsem strah pred ljudmi. Na pomoč so priskočili tudi nekateri znani slovenski obrazi. "Zelo smo bili veseli, da se je Jan Plestenjak odločil in postal boter Cabidoule. Zanjo je nakazal zelo lepo donacijo, tako da se lahko za njo naredi tudi veliko več," je povedala predsednica društva Natalija Nedeljko in dodala: "V centru smo oskrbovali veliko hudih poškodb, a tako hudo fizično poškodovanega obraznega dela še nismo imeli, kot ga je imela Cabidoule. Zelo sem vesela, da je bilo pri obeh kobilah zdravljenje mogoče in da so veterinarji opravili vrhunsko delo."

Do okrevanja z vsakodnevno vadbo
S kobilama se vsak dan ukvarja Roman Adler, ki ju vsako jutro nahrani, očisti, jima uredi bivalni prostor in nato z njima vadi še v maneži. Posebno nego potrebuje Cabidoule. "Vsak dan sem ji moral dvakrat na dan očistiti rano na nosu. Le nekaj dni po prihodu se ji je namreč nosna rana začela gnojiti, po nasvetu veterinarja sem jo začel čistiti. Med vsakodnevnim oskrbovanjem rane je sčasoma videla, da ji nič nočem. Ko jo negujem zdaj, je čisto umirjena," je napredek izpostavil Adler. Kobili sta nerazdružljivi, Cabidoule je tako rekoč Rižanina senca, a kljub številnim konjem v centru za zdaj še nimata stika z drugimi živalmi. "S konji imamo določeno krdelo, ki so si ga sami določili. Vzeti si moramo čas in ju poskusiti zbližati z mlajšimi žrebci ali kobilami. Moramo kombinirati in preveriti, s katerimi se ujameta. Sicer pa nobena izmed njiju ni dominantna, tako da se bosta v družbo zlahka vklopili," je prepričan Adler.
Vrnitev, ko bo poskrbljeno za varnost
Kobili se bosta iz Rehabilitacijskega centra Petra v Škocjanski zatok vrnili takoj, ko bodo lahko preprečili nevarnost ponovnega napada, je poudarila vodja rezervata Nataša Šalaja. Dodala je še, da želijo naravni rezervat urediti, ureditev je stekla ta teden, obsega pa izgradnjo vseh načrtovanih objektov. Po njihovi izgradnji bo upravljavec dostop v Škocjanski zatok povsem kontroliral, s tem pa bo tudi odpravljena ponovitvena nevarnost. "Prihodnost mučenih kobil bo vsekakor svetla! V Škocjanskem zatoku se pripravljajo novi ograjeni prostori in zagotovo jima bo najbolje tam, saj bosta na prostem. Mislim, da bosta tam uživali sto na uro," je sklenil Adler.

Moram reči, da nikoli do zdaj na kliniko nismo sprejeli konja, ki bi mu človek zadal tako veliko število vreznih ran. Da rane niso bile delo narave, je bilo več kot očitno že takoj.

Vesna Kadunc Kos, dr. vet. med.

Po 341. členu Kazenskega zakonika se surovo ravnanje z živaljo ali povzročanje nepotrebnega trpljenja kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Če storilec muči več živali ali žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, je zagrožena zaporna kazen do enega leta.

Pred kobilama Rižano in Cabidoule spokojno življenje
Pred kobilama Rižano in Cabidoule spokojno življenje