Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Popisovanje škode sicer še poteka. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Roman Žveglič je pojasnil, da strokovne službe zbornice točne podatke o škodi na terenu še vedno zbirajo, bolj jasno sliko o njenem obsegu pa bodo imeli v dnevu oz. dveh.

Po prvih podatkih so v nižjih predelih Notranjske in Krasa, kjer je bilo v preteklih dneh precej mrzlo, temperature so padle tudi pod ničlo, pozebli orehi, sadno drevje, ponekod na Krasu tudi trta.

Posledice na rastlinah zaradi nizkih temperatur bodo po Žvegličevih besedah lahko vidne tudi pozneje, ko bo cvetenje rastlin še bolj intenzivno in se bodo začeli formirati plodovi.

Zaradi napovedi agencije za okolje (Arso), ki je v preteklih dneh opozorila na možnost jutranje pozebe in s tem povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah, so strokovne službe KGZS-ja izdale tudi tehnološka navodila za zaščito pred pozebo.

Kot so zapisali v navodilih, je občutljivost na nizke temperature v prvi vrsti odvisna od razvojne faze sadnega drevja in stanja prehranjenosti ter kondicije dreves. Zlasti je pomembna uravnotežena oskrba z dušikom in kalijem v preteklem letu. Čezmerno gnojenje z dušikom pa povečuje občutljivost za pozebo. Sadno drevje lahko pred pozebo zaščitimo tudi z različnimi kombinacijami foliarnih gnojil in biostimulatorjev, so še navedli.

Žveglič je dejal, da se sadjarji zelo poslužujejo metod obrambe proti pozebi, a je na koncu "narava vedno nad nami".

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Temperature pod lediščem

V Kočevju so izmerili minus eno stopnjo Celzija, prav tako na brniškem letališču, v Logatcu pa minus tri stopinje Celzija.

"Nad nami bo vztrajal hladen zrak do konca aprila. Vmes bodo tudi kakšne manjše spremembe. Že v petek ponoči nas bo prešla vremenska fronta, tako da se bodo na severozahodu zvečer in ponoči začele pojavljati rahle padavine, ki se bodo proti jutru začele širiti proti jugu Slovenije in v soboto dopoldne oziroma zjutraj povsod ponehale," je za TV Slovenija povedal dežurni prognostik Anže Medved.

Vremenoslovce malo skrbi ponedeljek. "Povsod se bo zjasnilo in ob zelo hladnem zraku, višinah in ob jasnih nočeh se temperatura hitro spusti, tako da v ponedeljkovem jutru spet pričakujemo temperature malo pod lediščem in žal spet verjetnost za slano," je napovedal Medved.

Ponoči padavine

Čez dan bo deloma sončno, v notranjosti bo nastajala spremenljiva oblačnost. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodnik. Zvečer lahko v severozahodni Sloveniji nastane kakšna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh napoveduje agencija za okolje.

Ponoči se bo pooblačilo. Na zahodu se bodo začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo zjutraj širile proti južni Sloveniji. Ob morju bo pihal šibak jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 5, v mraziščih malo pod 0, na Primorskem okoli 7 stopinj Celzija.

V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Popoldne bodo spet nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja. Najvišje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in vetrovno. Več sončnega vremena bo na zahodu. V ponedeljek bo sprva precej jasno, zjutraj bo mogoča slana. Čez dan se bo oblačnost povečala.

Temperature ponekod po državi pod lediščem