V NEK-u bodo zamenjali 56 gorivnih elementov, trenutno pa poteka pregled vseh gorivnih elementov za odkrivanje poškodb. Foto: Goran Rovan
V NEK-u bodo zamenjali 56 gorivnih elementov, trenutno pa poteka pregled vseh gorivnih elementov za odkrivanje poškodb. Foto: Goran Rovan

Iz krške jedrske elektrarne (NEK) so sporočili, da so že v preteklih mesecih zaznali specifične aktivnosti radioaktivnih delcev v primarnem hladilu, a ker so bile te daleč pod dovoljenimi vrednostmi, so na podroben pregled počakali do remonta (ta traja od začetka meseca).

Zdaj pa so pri pregledu gorivnih elementov odkrili mehanske poškodbe oz. slabo tesnjenje gorivnih palic na treh gorivnih elementih. S podobno težavo so se srečali že v preteklosti, vendar so bile odkrite manjše poškodbe. Razlogov za slabo tesnjenje palic je lahko več in se po vsakem remontu ugotavljajo skupaj z dobaviteljem goriva, firmo Westinghouse, so pojasnili v NEK-u.

Zato trenutno poteka ultrazvočni pregled vseh gorivnih elementov, ki jih bodo nato vrnili v reaktor, vzporedno pa poteka še natančen pregled drugih sestavnih delov reaktorja, da bi ugotovili vzroke za poškodbe. Izvedena bo tudi natančna analiza vseh mogočih vzrokov in izvedeni preventivni ukrepi za zagotovitev celovitosti jedrskega goriva v prihodnjem obratovanju, so zagotovili v Krškem.
Zamenjanih bo 56 gorivnih elementov
Gorivna palica je osnovni gradnik jedrskega goriva v reaktorju. Gre za kovinsko cevko s premerom okoli enega centimetra, v kateri so zložene tabletke iz urana. Posamezni gorivni element sestavlja 235 takšnih palic, vseh gorivnih elementov v reaktorju pa je 121. Med letošnjim remontom bodo v NEK-u zamenjali 56 tovrstnih elementov.
Če pa gorivna palica ne tesni dobro ali je poškodovana, radioaktivne snovi uhajajo v vodo primarnega kroga. Ta voda se med obratovanjem stalno čisti skozi posebne filtre, tako da ni nepotrebnih izpustov radioaktivnosti v sekundarni krog in naprej v okolje.