Izpuste toplogrednih plinov bi morale države ustaliti najpozneje v osmih letih, do leta 2015. Foto: European Community
Izpuste toplogrednih plinov bi morale države ustaliti najpozneje v osmih letih, do leta 2015. Foto: European Community
Temperaturne spremembe bodo spremljali ekstremni vremenski pojavi. Foto: EPA
Temperature se hitro dvigajo

Klimatologi ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb, ki ga praznujemo 15. maja, napovedujejo, da bodo spremembe temperature spremljala sušna obdobja in ekstremni vremenski pojavi. V začetku maja so vodilni svetovni klimatologi, zbrani na konferenci Mednarodne skupine Združenih narodov o podnebnih spremembah, opozorili, da mora svet ukrepati takoj, sicer bo prepozno.

V poročilu konference so zapisali, da so podnebne spremembe stvarnost, s katero se bomo morali spoprijeti. Svet sicer ima tehnologijo in finančna sredstva, s katerimi bi lahko omejil katastrofalne posledice globalnega segrevanja, a mora za znižanje izpustov toplogrednih plinov ukrepati takoj, so še zapisali.

Da bi preprečili najhujše posledice globalnega segrevanja, bi morale države izpuste toplogrednih plinov ustaliti najpozneje v osmih letih, do leta 2015. Do sredine stoletja bi se morala količina toplogrednih izpustov v primerjavi z letom 2000 zmanjšati za od 50 do 85 odstotkov.

Politične volje za zdaj še ni
V društvu za sonaraven razvoj Focus so prepričani, da se politična volja za ukrepanje proti podnebnim spremembam, ki je bila sicer izražena s sprejetjem kjotskega protokola, še ni izrazila v realnosti. Trenutno pomanjkanje napredka pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov pa spodkopava vero v mednarodni proces boja proti podnebnim spremembam na svetovni in evropski ravni.

Zaradi podnebnih sprememb milijarda beguncev
Globalno segrevanje naj bi povzročilo sušo, propadanje pridelkov ali vojne zaradi nadzora nad naravnimi viri, zaradi vsega tega pa naj bi do leta 2050 svoje domove zapustila milijarda ljudi. Danes jih je zaradi naravnih katastrof brez doma okoli 163 milijonov. Do konca stoletja naj bi pomanjkanje vode trpelo 3,2 milijarde ljudi, pomanjkanje hrane pa 600 milijonov, sedem milijonov ljudi pa naj bi bilo ogroženih zaradi povišane gladine morja.

A. M.

Temperature se hitro dvigajo