Foto: EPA
Foto: EPA

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je v torek na več lokacijah na vodovodnem sistemu Golo-Zapotok odvzel vzorce, potem ko so krajani zaznali, da ima voda vonj po naftnih derivatih.

"V odvzetih vzorcih je bila ugotovljena vsebnost bakterij Clostridium perfringens. Preskušanje za te bakterije opravljamo, ko je vir pitne vode površinska voda. Domnevamo, da je močan naliv v četrtek, 1. julija, spral snovi s površja v vodotok Šumnik. Organoleptično je imela voda vonj po naftnih derivatih. Druge laboratorijske rezultate še pričakujemo," je za Radio Slovenija povedala vodja režijskega obrata občine Ig Katja Ivanuš, ki je tudi pojasnila, da še ni jasno, kdaj bo voda pitna, vzorce iz vodovodnega sistema pa so odvzeli tudi danes.

Druge laboratorijske rezultate še pričakujejo. Poročilo laboratorija bo podano po vseh izvedenih laboratorijskih preiskavah, predvidoma v petek.

Ukrep prepovedi uporabe vode iz tega vodovodnega sistema ostaja v veljavi do preklica. Občina bo še naprej razdeljevala pitno vodo v plastenkah, in sicer od 19. do 20. ure za naselje Zapotok v RTC Zapotok, za Golo pri gasilskem domu, za Škrilje pri gasilskem domu, za Podgozd pri hišni št. 59, za Dobravico pri hišni št. 4 (Virant), za Sarsko in Klado v vasi pri ekootoku ter za Visoko ob glavni cesti pri odcepu za Visoko (v bližini hišne številke 195).

Bakterija v iškem vodovodu