Fabian Kos. Foto: BoBo
Fabian Kos. Foto: BoBo

Direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos je v izjavi za javnost pojasnil, da je uprava veterinarki, ki je novembra odredila odvzem živali na kmetiji Možgan v Leskovcu pri Krškem, izdala opozorilo pred odpovedjo o zaposlitvi. Premeščena je bila drugam in ne bo več opravljala inšpektorskega dela. Kot je pojasnil Kos, so namreč ugotovili tudi druge primere "takšnega vodenja postopka". Poudaril pa je, da gre za individualno napako pri odločanju, ne za sistemsko napako. Vodilni na inšpekciji oziroma upravi zato po njegovih besedah ne razmišljajo o odstopu.

Konec decembra je uprava za varno hrano po izredni preverbi postopka odvzema živali uradno veterinarko, ki je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela 24 živali, izločila iz inšpekcijskega postopka. V sredo je uprava sporočila, da je Možganu vročila novo odločbo. V njej je bilo po navedbah kmetijskega ministrstva zapisano, da se bodo živali lahko vrnile k rejcu, če bodo pogoji reje na gospodarstvu izpolnjeni. Lastniku so živali začeli vračati v četrtek.

Drugi veterinar, ki je nadomestil odstavljeno veterinarko, je v ponovnem postopku najprej ugotovil, da lastnik nima urejenih razmer za rejo živali. Zato mu je naložil, da mora zagotoviti ustrezno suho mesto za živali, površine za krmo, ločeno namestitev bolnih živali v suhih prostorih, živalim je moral zagotoviti reden dostop do čiste vode ipd. Lastnik je imel za ureditev razmer sedem dni časa. O odpravi nepravilnosti je moral obvestiti veterinarja. Ta je 17. januarja preveril stanje na kmetiji in dovolil ponovno namestitev živali. Do danes je bilo po Kosovih navedbah vrnjenih 13 glav živali. Vrnitev drugih je preprečilo današnje vreme, tako se bodo predvidoma vrnile v začetku prihodnjega tedna.

13 krav se je v četrtek vrnilo na kmetijo Možgan. Foto: TV Slovenija/Enisa Brizani
13 krav se je v četrtek vrnilo na kmetijo Možgan. Foto: TV Slovenija/Enisa Brizani

Na kmetiji trdijo, da so krave v slabšem stanju kot ob odvzemu

Vse odvzete živali so bile pred vrnitvijo skladno označene in pregledane, je v izjavi za javnost poudaril Kos. Dodal je, da je uradni veterinar prisoten tako pri natovarjanju in raztovarjanju.

Kmet Timotej Možgan s kmetije Možgan je za MMC namreč v četrtek dejal, so po njihovi osebni oceni krave v slabšem stanju kot novembra, ko so jih s kmetije odpeljali. Krave naj bi bile še bolj umazane in naj bi imele odrgnine, ki naj bi po njegovih besedah nastale pri transportu. Pri eni od krav pa so na trebuhu opazili izboklino.

Kot je pojasnil Kos, je bila krava z izboklino pregledana. Ugotovili so, da gre za starejši hematom, ki je bil tam že pred prvotnim natovarjanjem živali, ko so jih odpeljali s kmetije. Živali so pregledane pred transportom, uradni veterinar je prisoten in preverja živali na mestu natovarjanja in raztovarjanja, je povedal Kos in dodal, da so bile preverjene in pregledane tudi razmere začasne nastanitve za živali.

Kos je dodal, bo za objektivno oceno zdravstvenega stanja vseh živali izdan poseben sklep o določitvi izvedenca, pri čemer bo kmet lahko sodeloval pri njegovi izbiri. Glede stroškov oskrbe živali in prevozov bo po Kosovih navedbah uradni veterinar odločal pozneje. Prav tako bo uradni veterinar po uradni dolžnosti presojal o uvedbi prekrškovnega postopka zoper kmeta v zvezi s kršitvami zakonodaje s področja dobrobiti in identifikacije živali.

Inšpektorica zaradi odvzema goveda dobila opozorilo pred odpovedjo