Prašni delci v zraku. Foto: Televizija Slovenija
Prašni delci v zraku. Foto: Televizija Slovenija

PM10 so delci v zraku, v premeru manjši od 10 mikrometrov, in jih zato mehanizmom v ustni in nosni votlini ne uspe filtrirati.

Onesnaženost
Onesnaženost zraka. Kjer je pika oranžna, na prosto hodite le, če je nujno. Foto: Arso

Na Obali bo onesnaženost nizka, drugje zmerna.
Ko se onesnaženost poveča, je priporočljivo, da omejimo izpostavljenost zunanjemu zraku. To ne pomeni, da smo zaprti v prostorih, ampak da trajanje bivanja na prostem in stopnjo fizične dejavnosti zlasti na prostem omejimo. Pri zmerni stopnji onesnaženosti, ki jo označujejo z rumeno, svetujejo le hojo, pri oranžni, ki označuje visoko stopnjo onesnaženosti, naj bo gibanje na prostem omejeno le na nujno, pri rdeči pa dodatno svetujejo zmanjšanje fizične dejavnosti tudi v notranjih prostorih.

Ob morebitni pričakovani visoki onesnaženosti zraka na Arsu priporočajo, da ljudje ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja, da zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva, da uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil in naj ne kurijo na prostem.

Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih zunaj območij, za katera so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati priporočila tudi na takšnih območjih.

Na onesnaženost zraka s trdimi delci PM10 vplivajo povprečna temperatura v zimskem obdobju, ki je povezana z ogrevanjem, število dni z inverzijo in število dni s padavinami.




PM10 so delci v zraku, v premeru manjši od 10 mikrometrov, in jih zato mehanizmom v ustni in nosni votlini ne uspe filtrirati.