Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Ukrep so sicer prvotno načrtovali preklicati v ponedeljek, saj v kontrolnih vzorcih niso več odkrili prisotnosti fekalnih bakterij. Ker pa je v vodnem zajetku Matke, ki napaja tri tisoč ljudi, norovirus, si ne upajo opraviti preklica, je povedal direktor žalske komunale Janez Primožič.

"Pojav norovirusa v vodovodnem omrežju je pojav, ki ga ne pomnim. S tem imamo širši zdravstveni problem, ki zahteva ukrepanje in sodelovanje zdravstvene stroke. Od NIJZ-ja in nacionalnega laboratorija pričakujemo in zahtevamo takojšnje usmeritve pri nadaljnjih ukrepih," je izjavil Primožič.

Zunanji sodelavec podjetjem, strokovnjak za sanitarni inženiring Darko Drev, dodaja, da na seznamu parametrov, ki jih po direktivi o pitni vodi morajo spremljati, virusov sploh ni. "Takih virusov se v pitni vodni ne pričakuje. Poleg tega je treba vedeti, na kak način potem ukrepati, da to spravimo ven. Ta stvar ni dovolj jasna. Oglasiti se mora zdravstvena stroka."

Komunala se je z nacionalnim laboratorijem dogovorila, da ta vzame dodatne vzorce iz celotnega sistema vodovoda. "Problem je v tem, da testiranje na norovirus ne traja samo en dan. Traja lahko od dveh do petih dni," je pojasnil Primožič.

Komunala domačinom zdaj pitno vodo zagotavlja iz gasilskih cistern na štirih odjemnih mestih.

Predstojnica celjske enote NIJZ-ja Alenka Trop Skaza pa je sporočila, da je za ukrepanje odgovoren upravljavec vodovoda. Rezultate analiz so objavili na spletu, epidemiološka situacija pa se je umirila.

A kot pravijo domačini, vodo iz vodovoda prekuhavajo ali pa je sploh ne pijejo.

Žalsko vodo je treba prekuhavati