Voda
(8)
Zelene alge normandijske plaže prekrijejo vsako leto, običajno sredi avgusta. Foto: Reuters
Plaže, kot je Omaha, kjer so se izkrcale zavezniške sile, vsako leto obišče na milijone ljudi, večinoma navdušencev nad zgodovino. Foto: Reuters

Dodaj v

Slavne normandijske plaže prekrile "gnusne" zelene alge

Na milijone turistov obišče plaže dneva D
17. avgust 2017 ob 19:37
Caen - MMC RTV SLO, Reuters

Plaže v Normandiji, kjer so se junija leta 1944 na t. i. dan D izkrcale zavezniške sile, so prekrile zelene alge, ki sicer niso strupene, a njihovo razkrojevanje območje ovija v neznosen smrad.

"Gnusno je, alge smrdijo, ko gnijejo in privabljajo muhe," je za Reuters povedala ena izmed domačink.

Vsak dan obalna letovišča ob oseki s traktorji odvažajo alge do skrajnega konca plaž, a veter zelene, rdeče in rjave alge nanese nazaj na plaže, kjer so se na nekaterih mestih nakopičile že meter visoko ob promenadah.

"Včasih na turističnih uradih dobimo pritožbe, ljudje pa sprašujejo, od kod so alge prišle, a tisti, ki poznajo Normandijo, so jih že vajeni," je povedala Nathalie Papouin iz turističnega urada v Terres de Nacru.

Normandijski departma Calvados na zahodu Francije vsako leto obišče okoli devet milijonov turistov, od katerih jih skoraj polovica obišče plaže dneva D, kot sta Omaha in Juno.

"Reciklaža" alg za kozmetiko
Benoit Mouline iz calvadoškega okoljskega urada pravi, da se z invazijo alg spopadajo vsako leto, še posebej sredi avgusta, ko jih severovzhodni vetrovi in močno plimovanje odtrgajo s skal, na katerih rastejo, in jih zanesejo na plaže.

V nasprotju s sosednjo Bretanjo rast alg v Normandiji ni primarno posledica iztekanja kmetijskih gnojil in odpadkov s prašičjih farm v morje. "Letos smo imeli veliko severnih vetrov, nekateri domačini pa pravijo, da je alg več kot običajno, a to bi lahko bilo subjektivno mnenje," pravi Benjamin Potel iz zveze Čista obala. Vlogo bi lahko igrale tudi podnebne spremembe, saj toplejša voda spodbuja rast alg in niža število organizmov, s katerimi se alge hranijo.

"Količina alg nikdar ne upada, ampak čez leta konstantno narašča," razlaga Stephane Dobriansky iz zagonskega podjetja Ecovalgue. Ta načrtuje v sodelovanju z obmorskimi letovišči zbrati do 20.000 ton alg, ki jih letno naplavi na normandijsko obalo, in jih uporabiti v kozmetiki, bioplastiki in živalskih hranilih.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Mosquito
# 17.08.2017 ob 20:09
Kolikor ljudje zmečemo gnusnega v morje, je čisto prav, da nam kdaj kaj "gnusnega" tudi vrne.
Franc 1952
# 17.08.2017 ob 23:45
Tiste alge so bile in bodo! Problemček je drugje - prideš na morje, vidiš in vohaš alge, morja pa nikjer! Kakšen km ali več po svižu da prideš do vode, potem pa še toliko, da spodobno zaplavaš.
Nam , ki smo navajeni Jadrana je voda prilično hladna, problem pa nastane, ko se začne plima, ne dosežeš dna in najbolje je odplavati in prehoditi pot nazaj po najkrajši poti. Stvari, ki jih pustimo pod nivojem črte alg so verjetno že zmočene ali pa so celo odplavale, droban pesek se pa ujame v vsako odprtino telesa! Nevarni so sprehodi pod pečinami, da te ne ujame plima, domačini nosijo urnik plime in oseke s seboj bolj kot pa osebne iskaznice. Zanimiva so pristanišča, ob oseki smrdijo do neba, barke pa ležijo v mulju, kdaj pa kdaj kakšna turistična na "štriku", ker se je pameten turist privezal preveč na kratko in mu je ob oseki zmanjkalo vode!:)
rogl
# 18.08.2017 ob 03:30
Franc, pa ti si celo reportažo napisal. Franca namesto Mojce Mavec!
Ramus
# 17.08.2017 ob 22:30
Vsak dan obalna letovišča ob oseki s traktorji odvažajo alge do skrajnega konca plaž, a veter zelene, rdeče in rjave alge nanese nazaj na plaže, kjer so se na nekaterih mestih nakopičile že meter visoko ob promenadah.

Zelo produktivno ni kaj,...
Re
# 22.08.2017 ob 12:37
Alge niso gnusne. Težava je v preveliki poseljenosti tega planeta. Vsak od nas izloča dušikove in fosforjeve snovi, ki so hraniva za rastline, kamor spadajo tudi alge. Ko odmrejo jih naplavi na obalo in se lahko uporabijo kot surovina za marsikaj. Če nas motijo na obali, jih lahko pobiramo pred obalo. ;-) Alge so tudi največji porabnik ogljikovega dioksida in producent kisika. Porabljajo človekov odpadek od katerega smo že plačali dajatve in čistijo okolje ter nam dajejo pomembno surovino za življenje.
Mare_4
# 18.08.2017 ob 12:39
Pravzaprav odlična novica.

Na tisoče ton zastonj surovin za kozmetično, farmacevtsko in kmetijstvo, ki ga narava sama da in je zastonj. Alge vsebujejo veliko vitaminov, joda in mineralov, zlasti magnezija, kalcija in železa.

Pravzaprav je to eden redkih primerov, kjer narava zaradi človeških posegov ne utrpi nobene škode, pa še gnojila niso potrebna.

Se bodo kopalci pač kopali kje drugje.
Janez1965
# 21.08.2017 ob 13:01
ALGE SO SAMO POSLEDICA NEČESA...
REsje
# 18.08.2017 ob 09:34
Franc! Tebe bi volil za predsednika!
Francija
link
Cannes za filmski festival uvaža mivko za svojo plažo
3
7. februar 2018 ob 15:30 Vsako leto Cannes za najbolj glamurozni filmski festival na svetu razgrne rdečo preprogo za največje filmske zvezdnike. Zdaj si mondeno letovišče na Azurni obali želi za zvezde tudi večjo plažo.
Več novic ...
Kazalo