Ena najučinkovitejših zaščit pred volkovi so psi. Foto: BoBo
Ena najučinkovitejših zaščit pred volkovi so psi. Foto: BoBo

Pred kratkim so v centru za sonaravno kmetovanje veterinarske fakultete na Vremščici preskočili poldrugi meter visoko ograjo in zaklali 30 živali. Strokovnjaki menijo, da lahko kraško drobnico pred napadi volkov učinkovito ubranijo psi.
Na Vremščici izkušenj z volkovi ni malo, zato molzni trop zapirajo v stalno, ovce z mladiči pa v premično ogrado, zavarovano z meter in pol visoko elektrificirano mrežo, je povedal Andrej Škibin: "Imeli smo mir dve ali tri leta, zdaj pa smo po dolgem času imeli napad v sami nočni obori."
Na območju Vremščice in Nanosa naj bi bil stalno navzoč trop volkov. Škibin zagotavlja, da je bila ograja pravilno postavljena, da pa psa v njej ni bilo. Nekoč so ga imeli, ko so pasli z nizkimi mrežami, pa se je zgodil napad in se je pes umaknil na varno.
Psi so lahko učinkovita zaščita
Prav psi so se v svetu izkazali kot učinkovita zaščita pred volkovi, pravi sodelavec projekta Slowolf Rok Černe. A v čredi jih mora biti več. V Sloveniji se uporabljajo mešanci, ki niso primerni, če so križani z nepravimi pasmami. Boljše so čistokrvne pasme, kot so nemški ovčar, kraški ovčar in tornjak, pravi Černe.

Populacijo volka, pri nas živi od 32 do 43 volkov, se uravnava z odstrelom. Lani so na južnem Primorskem iz narave odvzeli šest živali. A težava ostaja in ukrepi so nujni. Ida Štoka s svetovalne službe Sežana opozarja, da bodo rejci sicer začeli opuščati rejo drobnice, novi pa se zaradi napadov te ne bodo lotili. Kras in Brkini se zaradi opuščanja kmetovanja hitro zaraščajo, zato so rejci še edini, ki ohranjajo del površin za pridelavo hrane.

Irena Cunja, Radio Koper