Nekateri kmetje so se na pozebo letos tudi pripravili Foto: BoBo
Nekateri kmetje so se na pozebo letos tudi pripravili Foto: BoBo
Pozeba
O morebitni škodi na poljščinah je trenutno še prezgodaj govoriti, saj bodo posledice pozebe vidne šele v nekaj dneh. Foto: Pixabay
Pozeba
Vremenoslovci tudi za sobotno jutro napovedujejo dokaj nizke temperature, vendar se ne bodo spustile tako nizko kot v petek. Foto: Pixabay

V Ljubljani je bila ob 7. uri stopinja pod ničlo, v Novem mestu so namerili -2 stopinji Celzija, v Celju -3 stopinje Celzija, v Ratečah pa kar -7 stopinj Celzija. Topleje je bilo le na Primorskem, kjer so na portoroškem letališču namerili 4 stopinje nad ničlo.

Čeprav je po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenija Boštjana Noča pozeba zagotovo prizadela akacije, obseg škode še ni znan. Temperature so se namreč od kraja od kraja razlikovale, razsežnost morebitne škode, ki so jo povzročile nizke temperature, bo tako znana šele v nekaj dneh.

.

Tudi kmetijski delavci na Dolenjskem so potrdili, da je pozeba ponekod zagotovo bila, za prve ocene prizadetosti oz. morebitne škode pa bo treba počakati do začetka prihodnjega tedna.

Kmetijski delavci so se na pozebo pripravili
Na pozebo so se kmetijski delavci po poročanju Televizije Slovenija pripravili bolje kot v preteklih letih. Na Štajerskem so se proti nizkim temperaturam v nekaterih vinogradih bojevali s kurjenjem vlažnega sena. Na avstrijski strani pa so nizke temperature preganjali kar z nizkimi preleti helikopterja, ki naj bi topel zrak zadržal nad vinogradi.

Lani je pozeba povzročila za 43 milijonov evrov škode, po besedah Mirana Nagliča iz Kmetijsko-gozdarske zbornice pa naj bi bil obseg letošnje škode vsaj tako velik kot lani, a je za zdaj o točnih številkah še prezgodaj govoriti. Kot je še dodal za Televizijo Slovenija, je prizadeta cela Slovenija, največ škode pa je pozeba povzročila v sadovnjakih, vinogradih in na vrtninah.

Po grobih ocenah zbornice je mraz prizadel celotno območje Slovenije. Najbolj so prizadeti sadovnjaki, vinogradi in povrtnine, pa tudi oljna ogrščica, ozimna žita, zgodnji krompir in solata. Nekoliko bolje bo morda v višjih legah, predvsem na Gorenjskem in Koroškem, kjer je bila vegetacija še manj razvita in tako manj občutljiva za mraz.

Letos najverjetneje več zavarovanih površin
Minister za kmetijstvo Dejan Židan je v Gornji Radgoni povedal, da so glede pozebe ves čas v stiku s strokovnimi službami, ki so tokrat "zelo dobro, pravočasno, vnaprej predlagale tehnološke ukrepe vsem, ki se ukvarjajo s proizvodnjo".

"Marsikdo je ukrepom tudi sledil, glede na lansko leto pa je verjetno več zavarovanih površin, ker smo dvignili stopnjo sofinanciranja zavarovalnih premij," je med obiskom sejma Lov v Gornji Radgoni še povedal minister.

Tudi on je pojasnil, da bo celotna slika škode zaradi pozebe znana prihodnji teden. "Kakšne so poškodbe, bo znano v nekaj prihodnjih dneh, saj je to odvisno od več dejavnikov, tudi od vetra, od tega, v kateri fazi zrelosti oziroma germinativne sposobnosti so bile posamezne vrste rastlin, tako da moramo počakati na te ocene."

Čebelarje pozeba znova zelo prizadela
Kmetje bedeli in skušali zavarovati pridelke
Pozeba - škode bo najmanj 44 milijonov evrov
Kmetje se bojijo, da bo škoda še večja kot lani
Napovedi vremenoslovcev o pozebi so se uresničile
Čebelarje pozeba znova zelo prizadela
Kmetje bedeli in skušali zavarovati pridelke
Pozeba - škode bo najmanj 44 milijonov evrov
Kmetje se bojijo, da bo škoda še večja kot lani
Napovedi vremenoslovcev o pozebi so se uresničile