Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Kot je pojasnil župan prekmurske občine ob meji z Avstrijo Jožef Škalič, ki si je ogledal posledice neurja, je toča padala v pasovih, tako da ni poškodovana celotna občina. Nekaj škode je toča povzročila tudi v vaseh Trdkova in Gornji Slaveči.

"Poškodovanih je veliko posevkov, zlasti buče na poljih, soja in druge povrtnine ter sadno drevje in vinska trta," je povedal Škalič. Ocenjujejo, da je toča poškodovala od 20 do 100 odstotkov pridelka, vendar bo komisija na teren odšla šele naslednji teden, saj vremenske napovedi kažejo "alarmantno sliko" tudi v prihodnjih dneh.

Debela toča je prizadela tudi severni del občine Brežice v pasu od meje s krško občino do Pišec. Ta je klestila predvsem na sadjarskem območju, ki ga je že lani in letos prizadela pomladna pozeba. Tamkajšnji sadjarji so se tako znašli v zelo negotovem položaju.
V brežiški občini so k pomoči kmetijstvu po toči pozvali tudi državo, je povedal župan Ivan Molan.

V velikosti oreha
Po besedah župana je v občini Kuzma padala toča v velikosti oreha oz. manjšega jajca. "Na določenih območjih je padala suha toča, ki je povzročila največ škode, drugod pa je padala skupaj z dežjem. Tam sta bili toča in škoda manjši. Izruvanega pa je tudi veliko drevja, zato javni komunalni delavci na terenu čistijo ceste in poti," je še pojasnil Škalič.

Gasilci so čistili tudi obcestne prepuste, ki so bili zamašeni zaradi močnega naliva in nanosa raznih odpadkov, je še poročala uprava za zaščito in reševanje.

Neurje tudi nad Ptujem
Močno neurje je v sredo popoldan zajelo tudi ptujsko občino. Veter in meteorna voda sta poškodovala več objektov in podirala drevesa. "Javna infrastruktura nima dovolj zmogljivosti, da bi lahko odvedla vse padavine. Voda je tako povzročila precej škode na cestni infrastrukturi, na javnih poteh in lokalnih cestah, več ali manj so bile vse makadamske poti precej razrite, zalila pa je tudi nekaj kleti" je pojasnil vodja sekretariata in poveljnik civilne zaščite ptujske občine Janez Merc. Po ujmi so že posredovali gasilci, ki so pokrili strehe, odstranili podrta drevesa in iz kleti izčrpali vodo.

V občini Cirkulane je neurje z močnim vetrom in nalivi podiralo drevesa. Gasilci so s cest odstranili in razžagali 42 dreves in s folijo in nadomestnimi strešniki prekrili dve stanovanjski hiši. Izčrpali so še vodo iz zalitega čebelnjaka ter očistili mulj in gramoz s cest.

Močan veter je povzročal preglavice tudi v občini Videm, kjer so gasilci s 400 kvadratnimi metri folije pokrili sedem streh razkritih stanovanjskih hiš. S cest so odstranili in razžagali 10 podrtih dreves.

V občinah Zavrč, Videm in Hajdina je bila zaradi neurja nekaj časa motena oskrba z električno energijo, so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Močna neurja so sicer po celotnem območju severovzhodne Slovenije podirala drevesa in odkrivala strehe, meteorne vode so zalivale kletne prostore.